SCID test DSM IV AXIS 1 hastalıklarına soruları ve uygulanabilirliği açısından rahat tanı konulması için yapılandırılmış bir kişilik testidir. Duygu durum bozukluğu olan hastalar üstünde tanı konmasını kolaylaştırmaktadır. Duygu durum bozukluklarından biri de depresyondur. Depresyon özellikle gelişmiş ülkelerde en yaygın ve en sık görülen psikolojik rahatsızlıklarından biridir. Hayata olan ilginin azalması, hiçbir işe adapte olamama, dikkat toplayamama gibi semptomları bulunmaktadır. Terapiler ve medikal tedaviler (ilaçlar) depresyonu yenmede önemli yer tutmaktadırlar. Üniversite öğrencileri üzerinde depresyon üstüne yapılan bir araştırmada SCID I ve klinisyenin kendi uyguladığı bir test kullanılmış ve ikisinin de geçerliliğine bakılmıştır. SCID I ile klinisyen hangi patolojik rahatsızlıkların daha ön planda olduğuna bakıp testin hangi kısımlarının hastaya uygulanacağına kendisi karar vermekte diğerinde ise klinisyen kişisel değerlendirmektedir. Deneklere verilen soru kağıtları tanı koymaya yöneliktir. Sorular yaş, cinsiyet, evlilik durumu, eğitim durumu, klinik değişkenler ve yaşam şartları içeriklidir. Katılımcılara ilk başta daha önce kendilerine bir klinisyen tarafından depresyon teşhisi konulup konulmadığı sorulmuştur. Uzmanın kendi uygulayacağı test esas alınan bir değer ve takip eden sorulardan oluşmaktadır. Testin sonunda ise tanı uzman bir klinisyen tarafından konulabilecek hale gelmektedir. SCID I klinisyen ve hasta diyaloğu açısından, hastanın kendisini en rahat ve mutlu hissetmesini sağlamaktadır. Bu nedenle depresyondaki hastalarda işe yaramakta ve aynı zamanda klinisyene de tanı koyma açısından kolaylık sağlamaktadır. SCID I uygulanırken deneklerin hangi sorulara ne cevaplar vereceğine bakılarak depresyon tanısı konmuş veya depresyonda olmadıkları söylenmiştir. Aynı zamanda yapılan deneyin sonunda diğer bir uzman da kendi değerlendirmelerine göre tanı koymaktadır.
Deney bitiminde uzman klinisyenin kendi değerlendirmesi şu şekilde olmuştur: eğer katılımcı hem esas alınan değer sorularına hem de takip eden sorulara cevapları depresyon niteliğindeyse hasta depresyonda, depresyon niteliğinde değilse de depresyonda değil olarak sınıflandırılacaktır. SCID I e göre ise hasta klinisyenin uyguladığı testin alt ölçeklerinden depresyona verdiği cevaplara göre sınıflandırılmaktadır. Uygulama sonundaki değerlendirme ise eğer katılımcı uzmana depresyondaki bir hastanın yanıtlarına benzer yanıtlar veriyorsa o kişi depresyonda olarak tanımlanmakta, çalışanların yalnızca biri SCID I e göre teşhis koymaktadır.
Referans:
Villegaz, A. S., Schlatter, J., Ortuno, F., Labortiga, F., Pla, J., Benito, S., Gonxalez, M.(2008). Validity of a Self-Reported Diagnosis od Depression among Participants in a Cohort Study Using the Structured Clinical Interview for DSM IV. 1-8.
Makaleyi özetleyen: Betül İnci
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder