Bu çalışmada, internet kullanım süresinin artmasıyla; gençlerdeki yalnızlık, sosyal yalıtım, saldırganlık gibi duygusal ve davranışsal sorunların ilişkisi ele alınmıştır. Ayrıca, genel sağlık düzeyleri ve depresif belirtilerin görülme oranı araştırılmıştır.
Öğrencilere farklı testler uygulanmıştır. İlk olarak İnternet Bağımlılık Testi ( Internet Addiction Test) yapılmıştır. Bunun sonucunda öğrenciler 4 grup halinde sınıflandırılmıştır: internet kullanmayanlar (n = 59, 18.0%), az kullananlar (n = 155, 47.3%), orta derecede kullananlar (n = 98, 29.9%), ve aşırı derecede kullanalar (n =16, 4.9%). Bunun yanında, Psikolojik Belirti Tarama Testi (Symptom Checklist-90-R) ve 16 pf Kişilik Envanteri (16PF Questionnaire) uygulanmıştır. Belirti Tarama Testine göre en yüksek derecede belirtilere sahip öğrencilerin, interneti aşırı derecede kullanan öğrenciler olduğu ortaya çıkmıştır. İnterneti aşırı derecede kullanan öğrencilerin, interneti daha az kullanan öğrencilere göre ciddi oranda daha fazla psikotik belirtilere sahip oldukları belirlenmiştir.
İnternet Bağımlılık Testi 20 öğeden oluşmaktadır. İnternet kullanımı, psikolojik bağımlılık, dürtücü kullanım, geri çekilme, aile problemleri, uyku problemleri, okul problemleri ve zaman kullanımı problemlerini içermektedir. Gençlerden, sorulara 1 den 5 kadar kendileri için en iyi cevabı vermeleri istenmiştir. Bu testte 1 hiçbir zamana denk gelmektedir ve 5 ise her zamana denk gelmektedir.
Psikolojik Belirti Tarama Testi ise bireyde var olabilecek psikolojik semptomları ve bu semptomların düzeyini belirlemek için kullanılan bir ölçme aracıdır. 9 alt test ve 1 tane de ek skala olarak adlandırılan toplam 10 adet alt testten oluşmaktadır. Bunlar: Somatizasyon, Anksiyete, Obsesyon, Depresyon, Psikotik, Paranoid, Fobik ve Genel Semptom İndeksidir.
16 pf Kişilik Envanteri, 16 Temel Kişilik Özelliğini ve 5 Genel Kişilik Eğilimini ölçen ve dünyadaki kişilik envanterleri arasında en çok kullanılan ve en güvenilir kişilik envanterlerinden biridir ve literatürde "Big 5" olarak bilinen ve birçok kişilik envanterinin temelini oluşturan modelin öncüsüdür. 16 Temel Kişilik Özelliği: Grupta Olma İsteği, Problem Çözme, Amaçlarını Gerçekleştirme, Baskınlık, Spontanlık, Kuralları Sorgulama, Sosyal Girişkenlik, Mantık veya Duyguyu Kullanım, Başkalarına Güven, Soyuta Odaklılık, Kendini İfade Etme Tercihi, Kendini Sorgulama, Yeniliğe Açıklık, Karar Verme Tarzı, Mükemmeliyetçilik ve Gerginliktir. 5 Genel Kişilik Eğilimi ise Başkalarıyla İlişki, Stresi Yönetme, Düşünme Tarzı, Etkileme ve İşbirliği, Düzen ve Esnekliktir.
Sonuç olarak bu çalışmada internet kullanım süresi arttıkça, çocuk ve gençlerde yalnızlık, sosyal yalıtım, saldırganlık gibi duygusal ve davranışsal sorunların daha fazla görüldüğü, genel sağlık düzeylerinin düştüğü ve depresif belirtiler görülme oranının artırdığı belirlenmiştir.
Yang, C.K., Choe, B.M., Baity, M., Lee, J.H., Cho, J.S. (2005) SCL-90-R and 16PF Profiles of Senior High School Students With Excessive Internet Use. The Canadian Journal of Psychiatry—Original Research, Vol 50, No 7, 407-414
İngilizce'den tercüme eden ve özetleyen: Merve Negiş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder