Psikolojinin kurulmasında Wilhelm Wundt’un esaslı rolünden şüphe edilemez. Ancak, Wundt’un birçok yazısı İngilizceye çevrilmemiştir, bu yüzden kapsamların ve Wundt’un psikolojisinin açıklamalarında önemli ölçüde çarpıklık görülmektedir. Bunun sebebi, birlikte çalıştığı kişilerin farklılıklarının olmasından kaynaklanabilir. Herkes Wundt’un yaklaşımını farklı bir şekilde kişiselleştirmiş olabilir. Bu da yanlış yorumlamalara sebebiyet verebilir.
Bu makaleye göre, Wundtçu yaklaşımın içeriğinin, doğasının, kapsamının geniş çapta bilinmediği öne sürülmektedir. Bunu ispatlamak için de 12 tane temel ifade Wundt’un yazılarından alıntılanmıştır ve 18 tane ünlü psikolog, öğrencilerin ifadelerle eşleştirme yapması için liste haline getirilmiştir. Wundt’un bu ifadeleri onun insan-hayvan psikolojisi derslerinden (human and animal psychology lectures; Wundt, 1894), kültürel psikolojisinden (folk psychology; Wundt, 1916) ve Wundt’un yeni çevirilerinden alıntılanmıştır. Her bir ifade özet niteliğindedir. Bunlar; Alfred Adler, A.Binet, C.Rogers, B.F.Skinner, Mc Keen Cattell, Sigmund Freud, Ivan Pavlov, G.W.Allport, J.R.Angell, C.Hull, W.James, Wolfgan Köhler, W.MacDougall, Jean Piaget, E.B.Titchener, J.B Watson, ve R.M.Yerkes gibi psikolojiye önemli katkılarda bulunan insanlardır. Bu ifadeler, bu önemli psikologların yaklaşımından bir düşünceyi temsil etmektedir. Bu çalışma yeni mezun olan 600’den fazla kişi içinden seçilen 40 kişiye uygulanmıştır. Mezun olan katılımcılardan, kendi eğitim bilgilerine göre bu basit eşleştirmeyi yapmaları istenmiştir.
Yapılan bu eşleştirme sonrasında her bir ifade ayrı ayrı değerlendirilmiştir ve katılımcıların ilgili ifadeye hangi psikologu yazdığı belirtilmiştir. Wundt’un popüler olarak seçildiği tek bir ifade bulunmamaktadır. Birbirleriyle bağlantılı olarak toplamda dokuz ifadeden bahsedilmiştir (toplamda yirmi beş kişi bu ifadelerde Wundt’u oylamıştır) Bu ifadelerde en çok bahsedilen kişiler sırasıyla Freud (45), Skinner (41), James (34) ve Watson (32)dur. Bazı ifadeler arasında geniş bir dağılım bulunmaktadır. Makaleye göre Wundt’un ifadelerinin hatırlanamayacağı veyahut iyi bilinmediği görüşü, bu sonuçlarla desteklenmiştir.
Wundt’un yaklaşımının sadece deneysel olarak bilindiğini bu makale ortaya koymaktadır.
Referans:
Anderson, J.Richard , Attribution of Quotations from Wundt.
Makaleyi özetleyen: Aynur Hikmetumut
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder