Revize edilmiş belirti tarama listesinin (SCL–90-R) güvenirliği ve geçerliğini belirlemek için bazı psikometri özellikleri belirlenmiş ve araştırma için iki grup yapılmıştır. SCL–90-R’e biri 99 diğeri 532 normal deneklerden oluşan iki grup öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre ölçeğin genel göstergeleri, alt ölçekleri ve standart kayma puanları hesaplanmıştır, tekrar güvenirlik hesapları yapılmış ve iç tutarlılığı incelenmiştir. Çalışma sonucunda SCL–90-R’ nin Türk üniversite öğrencileri için psikiyatrik bir tarama için güvenilir ve geçerli olduğu ancak klinik bir tanı koymak için yeterli olmadığı bulunmuştur.
Belirti tarama listesi büyük gruplardaki psikolojik belirti dağılımlarını incelemek için güvenilir ve geçerliği sağlanmış, pratik bir tarama aracı olarak oluşturulmuştur. Dört temel üzerine kurulmuştur; normal kişilerdeki belirti düzeyini bulma, belirti düzeyindeki değişimleri değerlendirme, klinik yordamalara yardımcı olma ve DSM-III tanı gruplarına yerleştirme de kolaylık sağlamak.
Ölçek psikolojik belirti ve yakınmaları içeren 90 madde ve 9 ayrı belirti boyutundan oluşmaktadır; somatizasyon, depresyon, anksiyete, fobi, düşmanlık, kişilerarası duyarlılık, obsesif kompulsif özelikler, paranoid düşünce ve psikotizmi kapsamaktadır. Her boyutta 6 ile 13 madde arası soru bulunmaktadır. Katılımcılardan son 15 günü göz önüne alarak sorulara cevap vermeleri beklenmektedir. Cevaplar; hiç-çok az-orta-fazla-ileri derece olarak kategorize edilmiştir ve her cevap 0–4 arası puanlandırılmıştır.
SCL–90-R Türkçe formu ilk defa 1989 gruplar halinde deneklere (18 erkek–42 bayan) uygulanmıştır. Ayrıca deneklere MMPI, BDE, SKÖ envanterleri de uygulanmıştır. Benzer ölçekler ile SCL–90-R’nin korelâsyonlarına bakılmıştır. Puanlamasında Likert ölçeği kullanılmıştır. İstatistik verilerine ulaşmak için SPSS programı kullanılmıştır. Güvenirlik katsayısı Cronbach Alfa iç tutarlık sayısı ile test edilmiştir.
Revize edilmiş belirti tarama listesinin alt ölçekleri, düşmanlık ve somatizasyon arası hariç birbirleri ve genel göstergeleri arasında anlamlı korelâsyonlar bulunmuştur.
Ülkemizde daha önce aynı ölçek ile yapılan çalışmalara benzer sonuçlar bulunmuştur. Test tekrar test ölçümlerinde de yüksek bir korelasyon olması ölçeğin güvenilir olmasında kuşku bırakmamıştır. Ölçeğin genel ve alt ölçeklerinin zaman içerisinde tutarlı ölçümler yaptığı kanıtlanmıştır. Ayrıca ölçeğin alt ölçekleri MMPI’ n alt ölçekleri ile tümüyle uyumluluk göstermiştir.
Araştırma sonucuna göre, revize edilmiş belirti tarama listesinin Türkçe formunun batı ülkelerindeki ile aynı korelâsyonları verdiği için güvenilir ve geçerli bir psikolojik tarama aracı olarak kabul görmüştür.
(Türkçe olarak araştırdığım birçok makalelerde bu bulguların kullanıldığı ve giriş kısmında bu verilere dayanan bir çok bilgi karşılaştım. O yüzden bu makalenin diğer araştırmalarda başvuru kaynağı gibi başvurulduğunu vurgulamak istedim.)
Referans:
Dağ İ. (1991). “Belirti Tarama Listesi (SCL–90-R)’ nin Üniversite Öğrencileri için Güvenilirliği ve Geçerliği” Türk Psikiyatri Dergisi 2, 1.
Makaleyi özetleyen: Fatma Avcı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder