Bu makalede, Wundt’un Leipzig’teki deneysel psikoloji enstitüsü hakkında Fransız bilgin Alfred Grafe ve Emile Durkheim’ın raporlarından ilgili kısımlar incelenmiştir.
Grafenin raporuna göre; Leipzig’te, deneysel psikolojide başarıya ulaşmak için öğrencilerin felsefe bilgilerinin yanında diğer bazı bilimlerden de geniş bilgiye sahip olması ve bu bilgileri birleştirilmesi gerektiğini düşünülmüştür. Bu yüzden Wundt tarafından kurulan bu enstitünün, uygulamalı kurslardan ziyade felsefe tarihinin daha iyi bir şekilde öğrenilmesi gerektiğini önermiştir. Bu yeni disiplinle birlikte (deneysel psikoloji), birçok araştırma sorusuna aletlerin katkısı olmadan yaklaşılamamıştır. Bazı aletler karışık ve oldukça pahalı olmasına rağmen Wundt bu problemi çözmüştür. Wundt, uygulamalı çalışmaları için her başvuruda bulunan kişiyi rastgele seçmemiştir. Kabul etmek için kişinin en azından psikolojiye dair ön bilgileri bilmesini şart koşmuştur. Grafe’nin raporuna göre, Wundt’un 1885–1886 kış sömestrinde ele aldığı bazı araştırma konuları şunlardır: biseksiyon metodunu kullanarak işitsel duyu deneyleri, bir şeyleri algılamak için zaman alımında beklentinin etkisi ve zaman aralıklarının nasıl iyi ayırt edilebilmesinin ölçümü. Bu araştırmaların sonucunda sonuçlar kaydedilip, Wundt’un dergisi olan ‘Felsefe Çalışmaları’nda (Philosophische Studien) yayınlanmıştır.
Durkheim raporunda bir yazını Leipzig’te geçirdiğini, Wundt’un deneysel psikolojiyi öğretmesiyle alakalı bazı tarihsel bilgiler sağladığını dile getirmiştir. Wundt hem teorik psikoloji hem de uygulamalı dersleriyle bir enstitü kurmanın iyi bir düşünce olduğunu düşünmüştür. İlk başta bu istekleri gerçekleştirmek için kullanabileceği yalnızca bir odası olmuş, aletlerin sağlanması için kendi parasından harcamış ve deneyle ilgili bütün harcamaları Wundt karşılamıştır. Sonrasında, Leipzig Üniversitesi Wundt’a çalışmalarını iyi bir şekilde yapabilmesi için yıllık bağış tahsis etmiştir ve Wundt’un çalışabileceği alanı genişletmişlerdir. Pratik çalışmalar için laboratuar bünyesinde 4 oda bulunmaktaydı. Psikofizyolojik araştırmalar için karanlık oda, çeşitli deneyler için kullanılan elektromanyetik aletlerin bulunduğu odalar ve kütüphaneyi kapsayan okuma odaları enstitü bünyesinde bulunmaktaydı.
Bazı kayıtlara göre, Wundt’un laboratuarında çok az sayıda Fransız kişinin bulunduğu ifade edilmiştir ama Fransız felsefecilerinin Almanya’ya gidip, Leipzig’teki felsefenin öğrenimiyle ilgili bilgileri takipte oldukları ifade edilmiştir. Bu yüzden bu 2 rapor, Wundt’un uygulama metotlarını öğrenmek, Enstitü hakkında bilgi sahibi olmak adına önemlidir.
Referans:
Nicolas, S., Gyselinck, V., Murray, D.J., Bandomir, A.C. (2002). French Description of
Wundt’s Laboratory in Leipzig in 1886. Psychological Research, 66, 208-214
Makaleyi özetleyen: Aynur Hikmetumut
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder