Bu araştırma SCL–90-R ölçeğini kullanarak psikosomatik yakınmaların ameliyat sonrası sonuçlara etkisini belirlemek için yapılmıştır.
Araştırmanın sonuçlarında SCL–90-R skorları 10 hasta da 90’ın altında iken 51 hasta da 90’nın üstünde çıkmıştır. Bu araştırma bize revize edilmiş belirti tarama listesinin ameliyat sonrası cerrahinin psikolojik etkilerini belirlemede oldukça kullanılabilir bir ölçek olduğu göstermiştir. Cerrahi müdahaleden bir gün önce hastalar SCL–90-R listesinin sorularını cevaplamıştır. Cerrahi sonuçları değerlendirme sözlü olarak rapor edilmiştir. Ameliyat sonrası 2, 4, 6 ve 24 saatlerinde ameliyat sonrası periyodik olarak yaşanması beklenen nörolojik değerler göz önüne alınarak cerrahi sonuçlar değerlendirilmiştir. İstatistik analizinde SPSS programı kullanılmıştır.
Araştırmaya 30 bayan ve 31 erkek katılımcı katılmıştır. Katılımcıları 4 yaş aralığında gruplandırılmıştır. Araştırma Kırıkkale Üniversitesi sinir cerrahisi tarafından, sinir cerrahisinde yatmakta olan hastalar üzerinde, 2001–2004 yılları arasında yapılmıştır.
SCL–90-R hastaların psikolojik sağlık durumlarını değerlendirmek amacı ile kullanılmıştır. Revize edilmiş belirti tarama listesi psikolojik belirti ve yakınmaları içeren 90 tane soru ve 9 ayrı belirti boyutundan oluşmaktadır; somatizasyon, depresyon, anksiyete, fobi, düşmanlık, kişilerarası duyarlılık, obsesif kompulsif özelikler, paranoid düşünce ve psikotizmi kapsamaktadır.
Psikolojik faktörler hastaların sağlıklarını olumsuz etkilediği bilindiği için, bu çalışmada cerrahi perspektif göz önüne alınarak, bireysel psikosomatik yakınmalar ile ameliyat sonrası sonuçların ilişkisini ele alınmıştır. Az başarı sağlanan cerrahi sonuçlarda, özellikle dirençli ağrılara karşı ameliyat sonrası radyolojik muayene beklentilerle uyumlu çıkmıştır ve SCL–90-R sonucunun da yüksek olduğu görülmüştür. Bu hastalar ameliyatın başarılı olmadığını hissederler ve hastane çalışanları ile tartışırlar, depresyon ve konversiyondan dolayı acı çekerler, hastalığın kalıcı olduğuna dair bir korku geliştirirler. Bu hastalarda ağrı kesici kullanmaya doğru bir yönelim görülmüştür. Bu ağrılı duyarlılık kadınlar ve 41–60 yaş arası grupta daha şiddetli görülmüştür. Aynı zamanda orta yaş aralığındaki grupta da çeşitli stresler görülmüştür.
Ameliyat sonrası hissedilen ağrı hastaların psikosomatik bozuklukları ile birleşince hastaların ağrılarının azalmasını kabul etmelerinde bir zorluk olarak yaşandığı gözlemlenmiştir. Testin sağlamış olduğu yararlara bakıldığında, düzenli olarak uygulanan psikolojik değerlendirmeler de ve sinir cerrahisinin pratik uygulamalarında Revize edilmiş Belirti tarama listesi ölçeği büyük bir destek sağlamaktadır.
Referans:
Bademci G., Aslan N., Yücel E., Saygun M., Özen N., E. Ulu N., Evliyaoğlu Ç. & Keskil S. (2005). “Correlation of Psychological Assessment Using SCL–90-R Scale With Surgical Outcome”. Turkish Neurosurgery, 15, 1–3.
Makaleyi özetleyen: Fatma Avcı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder