Bu araştırmada Obsesif Kompulsif bozukluğu olan çocukların ve ergenlerin annelerini, sağlıklı çocukların annelerinden ayıran mizaç ve karakter özelliklerinin bulunmasına bakılmıştır. OKB’ nin başlangıcı, çocukluk çağı ve ergenliğin son dönemlerinde olmaktadır. OKB’ de ailesel faktörlerden etkilenme görülmektedir ama genetik faktörler ve aileye bağlı bazı davranışsal riskler fazlaca bulunmamaktadır. Yaygın anksiyete bozukluğu ve ankisiyete bozuklukları, OKB olan yaygın akrabalarda görülmektedir.
Mizaç ve karakter envanteri, Cloninger tarafından geliştirmiş ve tanımlamıştır. Mizaç’ın, kişiliğin biyolojik ve kültürün, sosyal ve kültürel bir özellik olduğunu belirtmiştir. Cloninger, mizacın dört ana unsurdan oluştuğunu savunmuştur. Yenilik arayışı, zarardan kaçınma, ödül bağımlılığı ve sebat etme, bu dört ana unsurdur. Yenilik arayışını; keşfetmekten heyecan duyma, dürtüsellik, savurganlık ve düzensizlik olarak tanımlamıştır. Zarardan kaçınmayı; beklenti endişesi, belirtisizlik korkusu, yabancılardan çekinme ve çabuk yorulma olarak tanımlamıştır. Ödül bağımlılığını da; duygusallık, sosyal bağlanma ve bağımlılık olarak tanımlamıştır. Sebat etmeyi ise; engellenme ve yorgunluğa karşı kararlı olma olarak tanımlamıştır. Cloninger karakterin tanımını da, kendini yönetme işbirliği yapma ve kendini aşma olarak tanımlamıştır. Kendini yönetmeyi; sorumluluk alma, amaçlılık, beceriklilik, kendini kabul ve uyumlu ikincil huylar olarak sınıflandırmıştır. İşbirliği yapmayı da; sosyal onaylama, empati, yardımsever, merhametlilik ve erdemlik olarak sınıflandırmıştır. Kendini aşmayı ise; kendini kaptırma, kişiler arası özdeşim ve manevi kabul olarak sınıflandırmıştır.
Bu araştırmanın katılımcıları, OKB tanısı konulan 9-15 yaş arasındaki 32 çocuk ve ergenin annelerinden oluşmaktadır ve bu OKB’ li çocukların annelerine mizaç ve karakter envanteri uygulanmıştır; psikiyatrik bir bozukluk nedeniyle tedavi edilmiyor olmaları şartıyla uygulanmıştır. Araştırmada iki grup var ve bu gruplar OKB olgularının anneleri ve sağlıklı çocukların annelerinden oluşmaktadır.
Bu araştırmada Mizaç ve Karakter Envanteri ve DSM-IV eksen I bozuklukları için yapılandırılmış klinik görüşmeler formu kullanılmıştır. “Doğru” ve “Yanlış” şeklinde yanıtlanan 240 maddeden oluşmaktadır. Süre kısıtlaması yoktur. Mizaç ve Karakter boyutundaki alt maddelerden oluşmaktadır.
Araştırmada, OKB’ li çocuk ve ergenlerin annelerinde sağlıklı çocuk ve ergenlerin annelerine oranla Yenilik Arayışına daha fazla, Kendini Yönetme ve İş Birliği daha az olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonucunda; OKB’ li çocukların annelerinde Yenilik Arayışı yüksek, Kendini Yönetme ve İş Birliği düşük bulunmuştur.
Durukan, İ., Erdem, M., Türkbay, T., (2010). Obsesif kompulsif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerin annelerinin mizaç ve karakter özellikleri. Gülhane Tıp Dergisi, 52: 28-31
Makaleyi tercüme eden ve özetleyen: Büşra ULU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder