Erikson'a göre umutsuzluğun karşıtı olan "ego bütünlüğü" ileri yetişkinliğin olumlu niteliğidir. Ego bütünlüğü, geleceği korku ve endişe ile karşılamayıp, yaşamı olumlu ve olumsuz yönleriyle kabul edip buna uyum sağlayabilen bireylerde görülür. Kişi, sonucu belli olan gelecekten yani ölümden korkmaz. Benlik bütünlüğü duygusundan yoksun olan kişi, geçmişten bugüne kadar kendisi için ailesi için yaptıklarını yetersiz bulup, yaşamını yeni baştan yaşama özlemi duyan ve ölümden korkan bireylerde görülür. Eriksonun bir görüşüne göre ego bütünlüğü ve kendini kabul etme, çevresel üstünlük elde etme, kişilik olarak olgunlaşma, diğerleriyle olan olumlu ilişki arasında pozitif bir korelasyon vardır.
Ego bütünlüğüne karşılık umutsuzluk Erikson’a göre psikososyal gelişim dönemlerinden son basamaktır, çünkü bu iki duygu yaşın ilerlemesiyle yaşlılık diye tabir ettiğimiz dönemde ortaya çıkan iki duygudur. Yapılan çalışmalara bakıldığında Eriksonun bu iki duyguyu sadece yaşlılık psikolojisiyle bağdaştırmasına karşılık zıt görüşler savunulmuştur. Bunlardan ilki, ego bütünleşmesinin yaş ile doğru orantıda olmadığı yani sadece ileri yaşlarda benlik bütünlüğünün ortaya çıkmamasıdır. İkinci görüşe göre ego bütünlüğü hakkında çok az sayıda
Longitudinal bir çalışma olduğu için bu duygunun gerçekten yaşlılarda ortaya çıkıp çıkmaması hakkında belirsizliğin olmasıdır. Üçüncü görüş cinsiyet ve ego bütünlüğü arasında ilişki olduğunu savunanların yanlış olduğudur. Bazı teoristler kadınların benlik bütünlüğünü erkeklerden daha çok yaşadıklarını savunmuşlardır, ama bu görüşe karşı çıkanlar cinsiyet ve ego bütünlüğü arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ileri sürmüşlerdir.
Bu çalışmanın amacı yaşlı kadınlardaki benlik bütünlüğü anlamının ne olduğunu bulmaktır. Yapılan çalışma sonucunda, umutsuzluğa karşı benlik bütünlüğünün kazanılmasında yaşamı boyunca istekli bir şekilde iş hayatı olan, mutlu bir evlilik hayatı olan, yetişkin çocuklarıyla iyi iletişim kurabilen kadınlarda görülmüştür.
Ego bütünlüğünün kazanılmasında insanın yaşamından beklentileri bu beklentileri ne kadar kendisi ve ailesi için karşılayabildiği, yaşadığı ilişkilerin niteliği ve psikolojik olarak düzgün olmasının katkısı vardır. Erikson’un yedinci evresi olan üretkenliğe karşı kısırlık dönemi de kendisinden sonra gelen ego bütünlüğüne karşılık umutsuzluk için önemli bir aşamadır. Eğer birey yedinci evrede kendisi, ailesi ve iş hayatı için verimli olduğunu düşünüyorsa aynı bireyin yaşlılık döneminde ego bütünlüğünü yaşaması büyük olasılıkla gerçekleşir.
Referans:
Zarrett N., James J.B. Ego Integrity in the Lives of Older Women. Journal of Adult Development 2006; 13:61-75.
Makaleyi özetleyen: Betül Uzun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder