Lilypie Trying to Conceive Event tickers

27 Ekim 2010 Çarşamba

Makale Özeti: The Rorschach in Planning Treatment of Alcohol Addiction Patients

Bu makalede; Alkol bağımlısı hastaların, alkolü ne kadar kötüye kullandıkları klinik bulgular tarafından belirtilmiştir.Alkol bağımlılığı psikiyatrik sorunların kümesinde sık sık görülmektedir.Alkol bağımlılığından bağımsız olarak aynı anda epidemolojik hastalıklarda bulunmaktadır.Alkolle birlikte bulunan düzensizliklerin veya hastalıkların içinde ruhsal sıkıntılar,kaygı bozuklulkarı ve kişilik bozuklukları gibi rahatsızlıklar da bulunmaktadır.Ve alkol bağımlılığı artmış insanlarda yönetmek gibi davranışlarda görülmektedir.Alkol bagımlılıgında verimli iyileşme için odak noktası bulunamamıştır.Araştırmalar kişilik davranışlarının etiyolojisini ve madde kullanım bozuklukları yönünü kanıtlamaya çalışmaktadır.
Kişilik bozuklukları olan hastalar için rutin bağımlılık tedavisi kişilik özelliklerine karşı yararlı olmayabilmektedir.Farklı hastalarda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.Zor durumdan kurtarma bağımlı kişiler için farklı eşlesmeyi kolaylaştırabilmektedir.Araştırmalar gösteriyor ki tedavi etkinligini artırmak için belirli hastalara belirli tedaviler uygulanmaktadır.
Uyumsuz kişilikli olan hastalar tedavi yöntemleriyle de riski azaltılabilir ve bu teknikleriyle alkol bağımlısı hastalarda bakımı artırılabilir. Alkolü kötüye kullanma, hasta ve terapist arasındaki kişiler arası motivasyonu değişmede en güçlü belirliyecilerden biridir. Araştırmalar bu iletişimi iyileşmenin verimliligi açısından çok önemli olduğunu göstermektedir. Tedavi başlangıcı genellikle 4 hafta içinde yaklaşık % 50 dir. Klinik sonuçlar arasında tedaviyi erken terk eden veya tedavi edilemeyen hastalarda hayal kırıklığı ve cesaretsizlik olduğunu göstermektedir. Bu tür alkol bağımlılığı değerlendirme yazıları Rorschach testi hakkında çok az yazılmıştır.
Kişilik değerlendirmesi olarak belirlenen Rorschach kullanımı önemli tartışmalar yaratmaktadır.Fakat başka bir yerden ele alırsak Rorschach’nın avantajları vardır ve bu önemli bilgi kaynagı olabilir. Rorschach protokollerinde yapılan araştırmalarda alkolu kötüye kullanım,istismar,duygusal sıkıntı,öz eleştirsel düşünce ve kişiler arası zorluklar için iyileşme programı tamamlanmış ve problemlerde ise MMPI’ da değinilmemiştir.
Rorschach kapsamlı ve sistemli alkol bağımlılıgıyla kadınların kişilik özelliklerini belirlemek içinde(benlik kuramı ,öz saygı ,kimlik sapmaları ,kişiler arası algı ve düşünce süreçleri gibi)kullanılmıştır.Bir başka araştırmada iki erkek grup karşılaştırılmış ve Rorschach testi kullanılmıştır.Burada başvurulan tanılar borderline kişilik bozuklugu ve karışık kimlik bozuklugudur. Borderline grup düşünce ve kafa karışıklıgı olarak daha çok patolojik grupta kendini gösterir. Rorschach kapsamlı, sistem bilişsel, duygusal ve sosyal işleyişi hakkında alkol bağımlılığı ve tedavisi için etkileri bulunmaktadır.
Weiner göre hastanın düzeyleri ve öznel sıkıntılarını belirlemede Rorschach’nın yardımcı olduğuna ve ayrıca hastaların kişilik özellikleri arasında ayrım yapmaya yardımcı olduguna değinmiştir. Bu araştırmada alkol bagımlılıgı, klinik sendromlar ve kişiler arasındaki ilişkileri göstermek için vaka çalışmaları yapılmıştır.Alkol bağımlılığı tedavisinde motivasyon çok önemlidir. Grup tedavisi olarak sağlanan ilişkiler için de programlar sunulmuştur.
Bu makalede iki kişinin vakası ele alınmıştır.Araştırmadaki katılımcıların ikisi de bayan ve alkol bagımlılık tedavisi alıyorlar.Her iki hastaya da, alkol bagımlılıgı ve depresyon bozuklugu tanı kriterleri ICD-10’a (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) göre ayarlandı.Hastalar 3 hafta yatarak tedavi ve 12 hafta ayakta grup tedavisi için motive edildi.Hastalar ilk haftalarda depresyon modunda ,yorgun, ve değersizlik duyguları içerisinde bulunmuşlardır.
Bu çalışmada MINI,SCID-II(Structured clinical interview for DSM disorder) , MMPI 2 (Minesota Çok yönlü kişilik envanteri)ve Rorschach envanterleri uygulanır.MINI kısa yapılandırılmış görüşmelerdir , psikiyatrik hastalıkları ele alır fakat kişilik bozukluklarını içerisine almaz.SCID-II; yarı yapılandırılmış görüşmelerdir ve kişide kişilik bozuklulugu bulunmaması takdirinde uygulanabilir.MMPI-2 567 sorudan oluşan bir kişilik envanteridir.Psikopatholoji ve kişilik fonksiyon özelliklerini içerir.Rorschach ise kişilik değerlendirmesi için yapılan performansa dayalı bir yöntemdir.
Birinci vakada Elisa 6 yıldır alkol almaktadır.6 aydır depresyon modunda, ıuykusuzluk var, umutsuz, kilo veriyor,enerjisi düşük ,motivasyonu yok ve hafızasında bir fakirleşme vardır.Elisa ‘nın babasıda alkol bağımlısıdır.MINI’ ya göre Elisa major depresyonda , distimik rahatsızlığı var ve alkol bağımlısıdır.SCID-II ye göre depresif kişilik bozukluğu vardır.MMPI 2 ye göre somatizasyon olarak hastalıkları fiziksel olarak ortaya çıkmış ve diagnozlarda somatoform,kaygı ve depresyon bozuklugu bulunmaktadır. Rorschach’ ya göre ruhsal bozukluk veya kronik eğilim ve son zamanlarda depresif dönemleri vardır.
İyileşmede duygusal sıkıntılar ölçülmektedir.Alkol bağımlılığı ve distimi comorbid olarak birlikte bulunmaktadır.Kognitif davranış terapisi kullanılmış bu çalışmada,hastanın içgörü kazanması gerektirilmiştir. Stratejilerde kendi ve dünya hakkındaki olumsuz düşünceleri uzaklaştırmak vardı.12 hafta süren bir grup tedavisinden sora Elisa pozitif bir ilişki yaşamaya başlamıştır.Kognitif davranış terapisinin depresyon ve alkol tedavisinde çok önemli yeri vardır.Elisa grup tedavilerine devam etmektedir ve iş yaşamı düzene girmiştir.
2. vaka da Nathalia MINI envanterine göre major depresyonda ve alkol bağımlılığı var.SCID-II ye göre çekingen,obsesif ve borderline kişilik bozuklugu var. MMPI 2’de kızgın, köşeye sıkışmış ve olumsuzluga kapılmıştır.Diagnozlar distimik,pasif agresif bozukluk ve borderline kişilik bozukluğunu göstermektedir. Rorschach’ya göre değişmez ve kötümser düşünceleri vardır.Olayları herşeyi iyi ya da herşeyi kötü olarak algılamaktadır.Bu sonuçlara göre büyük bir psikopatolojik sorun oldugunu göstermektedir.Nathalia yogun bireysel terapiye ara vermiştir.Alkol tedavisi için motivasyon çok önemlidir.
Sonuç olarak Rorschach alkol bağımlılığı ve kişilik özelliklerini belirleme de önemli bir envanterdir. Rorschach diğer klinik gruplara göre yavaş ilerleme göstermektedir. Araştırmalarda her 2 kadına da ayrı tedavi yöntemleri ve terapiler uygulanmaktadır. Alkol bağımlığı kişilik özellikleri veya bu durumun altında yatan fonksiyonlarını tespit etmek için bağımsız bir durum olarak ortaya çıkar. Rorschach, biraz zaman alıcı olsa da, güçlü tanımlayabiliriz ve diğer kaynaklar aracılığıyla kullanılamaz. Alkol bağımlılığı nedeniyle bağımsız bir durum ortaya çıkmıştır. Rorschach kişilik özelliklerini ve bu durumun altında yatan fonksiyonları tespit etmek için önemlidir.

Makaleyi İngilizce'den tercüme eden ve özetleyen: Merih Öner

Hiç yorum yok: