Lilypie Trying to Conceive Event tickers

31 Ekim 2010 Pazar

Makale Özeti: Color and Personality: Strong’s Interest Inventory and Cattell’s 16PF

İnsanların tercih ettiği renklerin, karakterlerini yansıttığını savunan bu makale; Rense Lange ve Jason Rentfrow tarafından yazılmıştır. Yapılan birçok araştırma, renk seçimlerinin ruh halini etkilediğini; dolayısıyla, davranışların da etkilendiğini ortaya çıkarmıştır. Lüscher'in yaptığı araştırmada; dışa dönük insanların heyecan verici renkleri (kırmızı) seçtikleri, içe dönük insanların ise durgun renkleri (mavi) seçtikleri gözlemlemiştir. Stone'un 2003'te yaptığı araştırmada ise; kişilerin test performansı, bulundukları odaya göre değişmiştir. Mavi odada bulunanların test performanslarının, kırmızı odadakilere göre daha yüksek olduğu ve mavi odadakilerin daha pozitif ruh haline sahip oldukları gözlemlenmiştir. Seçilen renklerin karakter ile ilgisinin olduğu gibi, insanların duyguları üzerinde de etkisi vardır. Bunun yanı sıra seçilen renklerin, insanların sosyal hayatta nasıl bir birey olduğu, hangi alanlarda başarılı olduğu ve hobileri hakkında bilgi verdiği de savunulmuştur.
Yapılan araştırmalara ek olan bu çalışmada, seçilen renk ile insanların kişilikleri arasındaki ilişkiyi anlamlandırmak hedeflenmiştir. Bunun için, öncelikle Dewey Renk Ristem Testi, daha sonra da iki ayrı psikolojik test uygulanmıştır. Bunlar, Strong'un İlgi Envanteri ve 16PF Kişilik Testi’dir. Strong'un İlgi Envanteri 317, 16PF Kişilik Testi ise 185 soru içermektedir. Bu testlerin amacı, kişilerin karşılaştıkları durumlarda nasıl davranacağını öğrenerek, karakter özelliklerini ortaya çıkarmaktır ve karakterine uygun olan meslek alanlarını keşfetmesine yardımcı olmaktır.
Dewey Renk Sistem Testi’nde (Dewey Color System Test) ise 5 ayrı bölüm bulunmaktadır. Her bölümde ayrı renkler bulunmakta; ilk dört bölümde, tercih ettiğin ve etmediğin olmak üzere, katılımcılardan 2 ayrı renk seçilmesi isteniliyor; son bölümde ise, 15 rengi tercih ettiğinden etmediğine doğru sıralama yapılması isteniliyor. Yapılan bu uygulamanın sonucunda, katılımcının karakterinin özellikleri ortaya çıkıyor ve bu özelliklere göre, seçtiğinde daha başarılı olabileceği 25 meslek sıralanıyor. İlk aşamada yapılan Dewey Renk Sistem Testi’nden sonra iki ayrı çalışma yapılıyor. Birinci çalışmada Strong'un İlgi Envanteri uygulanıyor, ikinci çalışmada ise 16PF Kişilik Testi uygulanıyor. Buradaki amaç, Dewey Renk Sistemi’nde ulaşılan sonuç ile psikolojik testlerin sonucunun uyuşup uyuşmadığını anlamaktır. Yani; renk tercihlerinin, insanların karakterlerini yansıtıp yansıtmadığını ortaya çıkarmak hedeflenmiştir.
Yapılan ilk çalışmada Dewey Renk Sistem Testi sonucu ile Strong'un İlgi Envanteri’nin sonucu örtüşmüştür. İnsanların tercih ettiği renklerin, onların karakterlerini yansıttığı sonucuna ulaşılmıştır. 16PF Kişilik Envanteri’ndeki sonuçlar da aynı şekilde bu hipotezi destekledi. Bulgular beklenildiği gibi çıktı, yani insanların sevdiği renkler onların kişilikleri hakkında bilgi verebilir.

Lange, R. & Rentfrow, J., Color and Personality: Strong’s Interest Inventory and Cattell’s 16PF, Energia White Paper # DCS – 23, pp.1-9


Makaleyi İngilizce'den tercüme eden ve özetleyen: Büşra Toktaş

Hiç yorum yok: