Lilypie Trying to Conceive Event tickers

20 Ekim 2010 Çarşamba

Makale Özeti: A THEORETICAL APPROACH TO PSYCHOLOGICAL MOVEMENT

Bu yazıda çevresine uyumsuz bireyler ve belirli bir zaman aralığında onların gösterdikleri değişiklikler üzerinde durulmuştur. Hareket insan davranışının en kısa özetidir ve bu fenomen teröpatik tekniğin yararlılığını geliştirir.
Bu durumun teröpatik durumun değişim sürecini hızlandırmak için tasarlandığı farz edilir. Terapi değişimin hızla oluşabileceği bir çerçeve sağlar. Terapide danışana bir durum- değişimin kolaylaştırılabileceği bir yapıda- önerilir. Teröpatik durum danışana bu yapının değişebileceği bir çerçeve sağlar. O bazı alanlarda ”güdümsüz gerçek hayat”ı tamamlamasına rağmen terapist daha hızlı ussallaştırma meydana çıkarmasına yardımcı olur. Terapistin rehberliği altında danışanın geçirdiği sınırlı ve kapsamlı değişimleri algılaması daha etkili olmaktadır. Ayrıca danışana gelecekte ki değişimlerin farkında olması için yardımcı olunur. Onun bakış açısını daha uzak hedefleri kapsayacak şekilde genişletir, onun olaylar hakkında ki yapısı kolayca gözlenebilen davranışsal değişiklikler üzerinde çalışır.
Genel olarak, sürekli değişsen davranışsal süreçleri dikkate alırız. Bu yazıda “hareket” 2 bağlamda tartışılıyor: ölçülen ve algılanan. Ölçülen hareket, bireyin davranışlarına “dış” gözlemciler tarafından yüklenen değişimler anlamına gelir. Algılanan hareket, bireyin kendisine bir anda iki kere yüklenen değişimleri ifade eder. Hipotezimize göre algılanan hareket ölçülen hareketten daha kapsamlıdır. Bir arada yer alan gerçek hareket ile birey kendini “yeni rol(ler) oynayan” olarak algılar. Bu yeni yapının sonucu olarak, herhangi derecede bir değişim aşırı abartma eğilimindedir ki geçmiş ve şimdi ki olaylar arasında ki karşıtlıklar aşırı geliştirilebilir.
Terapinin değişimi hızlandırmak için dizayn edildiğini söylemiştik. Eğer bir çeşit terapi diğerinden daha hızlandırıcıysa, kişiden geçmişteki durumlarda olayları tahmin etmek için daha çok fırsata sahip olmasını bekleriz.
Böylece, dikkat etmeliyiz ki bir birey değişmeden önce, o değişimleri potansiyel olarak yorumlamalı. Terapi değişim için gerekli olanları yapılandırmaya yardım edebilir. Bir çeşit bir yapı olduğunda, bazı davranışlar başkaları tarafından gözlemlenebilir olacaktır.
Böylece kişisel yapılar sistemi davranışların ardışık değişimlerine doğru yansıtılır. Periyodik olarak davranışları gözlemleyerek, algısal sistemin doğasını çıkarmayabiliriz. A kişisinin davranışları, onun kişisel sisteminin bir sonucudur. Bireyin periyodik olarak kendi öz değerlendirmesini talep etmesi de bir yöntemdir. Belli aralıklarda bireyin değişik aktivitelerdeki davranışlarının gözlemsel kayıtları sürdürülmelidir.

Makaleyi İngilizce'den tercüme eden ve özetleyen: Merve NAÇ

Hiç yorum yok: