Lilypie Trying to Conceive Event tickers

24 Kasım 2010 Çarşamba

Makale Özeti: When Pauli Met Jung -the Path from ‘Three’ to ‘Four’

Wolfgang Pauli Jung ile karşılaştığında, Jung’ın Pauli’nin rüyaları hakkındaki analizi Pauli’nin en büyük keşfi olan exclusion prensibine ışık tutabilir mi?
Pauli'den önce elektronun enerji seviyesini gösteren üç tane kuantum sayısı (baş kuantum sayısı, tali kuantum sayısı ve manyetik kuantum sayısı) belirtilmiştir. Pauli, elektronun spini (fırıl) ile ilgili dördüncü kuantum sayısını ifade etmiştir. Bu da spinin saat yönünde veya ters yönde olabileceği şeklindedir. Pauli'ye göre, bir orbitale spini 1/2 olan bir elektron yerleşmişse, aynı orbitale yerleşen ikinci elektronun spini ters yönde (yani -1/2) olmalıdır. Böylece birbirine ters yönde spinli iki elektronun yer aldığı orbital dolmuş olur.
Böylelikle Pauli dışlama prensibini(exclusion principle) ortaya atar, dışlama prensibi; bir atomda iki elektronun aynı anda aynı enerji seviyesinde bulunamayacaklarını ifade eden prensiptir. Pauli’nin keşfinin merkezinde, kuantum numaralarının genişlemesi için bir atomdaki elektronların yerlerinin üçten dörde kadar tarif edilmesi gerekir.
Bu bulgularıdan sonraki yıllarda Pauli’nin annesi vefat etmişti. Daha sonra Pauli dansçı bir kızla evlenmiş fakat evliliği bir yıldan az sürmüştü. Bunun üzerine Pauli kendini sigara ve içkiye vermiş ve kariyeri ciddi anlamda düşmeye başlamıştı. Babasıyla iyi olmayan ilşkilerine rağmen babasının tavsiyesi üzerine, o zamanlar çok ünlü ve 57 yaşında olan analist Carl Gustav Jung’a danışmıştı. Jung, insan psikolojisini bireylerin kişisel gelişimiyle yorumlanabilecek yönleriyle değil; daha derin, kişisel olmayan ve bütün insanlık için ortak olan (collective unconscious, archetypes) yönleriyle incelemektedir.
Pauli, Jung ile görüşmeye gitmeden önce Jung’ın Psikolojik Tipler adlı kitabını okumuş ve Jung’ın insanları içedönük ve dışadönük olarak ayırdığını anlamıştır. Pauli Jung ile olan görüşmesine gittiğinde ise ona sinirli olmasından, yalnız olmasından, sürekli içtiğinden ve kadınlarla olan problemlerinden bahsetmiştir. Pauli ve Jung bu uzun sürmeyen terapiden sekiz ay sonra düzenli olarak görüşmeye başlamışlardır. Bu zamana kadar Pauli 355 rüyasını yazmıştı. Jung bu rüyaların garip arketipler içerdiğini fark etmiştir. Jung’ın analitik psikolojideki metodu; hastaların rüyalarındaki imgeleri efsanelerden, dinden ve simyadan yola çıkarak çözümlemeye çalışmaktır. Jung görüşmeleri süresince Pauli’nin psikolojisinin dengelenmeye başladığını fark etmiştir.
Pauli bu seanslar sonunda, dışlama prensibindeki atomun yapısını açıklarken fazladan kuantum rakamı istediğinde neden üçten dörde geçerken zorluk yaşadığını anlamış oldu. Böylelikle Pauli’nin üç ve dört rakamları arasındaki kişisel mücadelesi sona ermiş oldu. Jung Pauli’ye bilincin bilinçdışına çeyrek konseptini benimsemeye zorlayamayacağını fakat bazı psikolojik elementlerin (bireysel bütünlük) kendini çeyrek konseptiyle ifade ettiğini ve çeyrek ifadesinin bir arketip olduğunu söyler.

İngilizce'den tercüme eden ve özetleyen: Tuba Kocatepe

Hiç yorum yok: