Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: 16 PF PERSONALITY PROFILE of GIFTED CHILDREN

Yapılan çalışmalarda kişilik faktörlerinin dahilik kavramına katkısı olup olmadığı araştırılıyor. Kişiliğin; akademik başarı, kognitif mükemmellik ve yaratıcılık üzerinde etkisi olduğu uzun yılladır düşünülüyordu. Yapılan bu son çalışmada da dahi öğrencilere 16 PF envanteri uygulanarak çıkan sonuçların bu düşünceleri destekleyip desteklemediğini öğrenmek amaç edinilmiştir.
16 PF envanteri Kore ana diline çevrilmiş ve Güney Kore'de ki başarılı bir okuldan 50 başarılı öğrenciye uygulanmıştır. Aynı zamanda farklı ülkelerde ki çocuklara da uygulanmıştır. Amerika, Finlandiya ve Slovakya gibi ülkelerde de başarılı, zeki öğrencilere uygulanmıştır.
Sonuçta beklenen durum öğrencilerin B,I veM( intelligent, sensitive, and imaginative, respectively) faktörlerinde yüksek skor, G faktöründe(expedient or self indulgent ise düşük skordur. Sırayla tüm faktörlerin sonuçlarına bakıldığında yaklaşık olarak beklenilen sonuçlar ortaya çıkmıştır. Düşük skor çıkması beklenen faktörlerde düşük skor, yüksek skor çıkması beklenen faktörlerde de yüksek skor çıkmıştır. Sonuç olarak beklentileri karşılayan bir çalışma olmuştur.
Sonuç olarak kişilik faktörlerin dâhilik üzerine katkısı olduğu görülmektedir. Kişilik faktörleri dahi çocukları karakteristik özelliklerini belirler. İnsanlarda bu dahi çocuklarla çalışırken onların farklılıklarını bilmeli ve hassasiyet göstererek onlarla çalışmalıdır.

Makaleyi özetleyen: Büşra Toktaş

Hiç yorum yok: