Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: PERSONALITY MODEL OF FINE ARTIST

Güzel sanatlar sanatçıları ile güzel sanatlarla ilgisi olmayan insanların arasındaki kişilik faktörleri farkının olup olmadığını araştıran bir çalışmadır. 51 tane yetişkin ( yaş ortalaması: 44.65) ve deyimli ( ortalama çalışma senesi: 15.98) olan Calcutta, Delhi, Bombay ve Madras gibi 4 metropol şehrinde yaşayan sanatçılarla çalışılmıştır. Sanatçılarla diğer insanları karşılaştırmak için 51 kişi seçilmiştir. Bu 51 kişi öğretmenler, bankacılar ve fizikçiler arasından seçilmiştir. Bu kişilerin yaş ortalaması 37.45'tir. Tüm katılımcılara 16 PF kişilik envanteri uygulanmıştır. Bu şekilde katılımcıların kişilik faktörleri arasında farklılıklar ortaya çıkacaktır.
Sanatçılarda A faktörü düşük çıkmıştır. A faktöründen düşük puan alanlar enerjilerini iç dünyalarına yöneltmişlerdir. İlişkilerinde mesafeli ve çekingendirler. Bireysel çalışmayı severler. İlişkilerin her zaman olumsuz yanını görürler.
Sanatçılar E faktöründe yüksek skor almışlardır. Bu faktörden yüksek puan alanlar, kendilerini diğer insanlardan farklı ve üstün olarak algılarlar. Başkalarının düşüncelerine ve isteklerine önem vermezler. Her zaman yönetme arzusu içindedirler. Otoriteye bas kaldırırlar. İnatçıdırlar. Saldırgandırlar. Yarışmaktan hoşlanırlar. Eleştirici ve alaycıdırlar. Blöfçüdürler.
Sanatçılarda I faktörü yüksek çıkmıştır. Bu faktörden yüksek puan alan bireyler, duygusal tepkilerine göre karar verirler, empati yetenekleri güçlüdür, acıma duyguları gelişmiştir ve duyarlıdırlar, hayalperesttirler, romantiktirler: fantezi ve istekleri ile düşünür ve hareket ederler. I+ bireyler kendilerini anlatmakta büyük sıkıntı çekerler.
16 PF kişilik envanterinin sonuçlarına göre sanatçı olmayan kişiler sanatçılara göre daha girişken, sanatçılar diğer insanlara göre daha dominant ve daha öznel ve duyarlıdır.

Makaleyi özetleyen: Büşra Toktaş

Hiç yorum yok: