Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: Bilişsel Terapinin Geleceği

Bilişsel terapinin geleceği ile ilgili 5 tane öngörü geliştirilmiştir. Bunlar sırasıyla, psikoterapinin analizin çeşitli seviyelerindeki özgül olma ve özgül olmama konusuna karşı göğüs germesi, psikoterapinin araştırmanın ve hesap vermenin artan etkisine cevap vermesi, psikoterapinin değişik sistemlerinin ileriye dönük çaprazlama döllenmesi, psikoterapötik bilginin iletim sistemlerinin daha çeşitli hale gelmesi ve psikoterapinin temel psikoloji bilimiyle yakın ilişkilerini gütmesidir.
Psikoterapi Özgül Olmaya Karşı Göğüs Gerer
Bilişsel terapi, birçok tartışmanın sonunda kendini özgül olmakla hizaya sokma eğilimindedir ve örnek vermek gerekirse her psikolojik bozukluğun bir uyumsuz bilişin ayrı profiliyle ilişkili olduğunu savunan bilişsel özgüllük ilkesinin üzerinde durur.
Özgül olma konusunda başka bir uç durumdan söz edilmeyecek gibi görünse de,
psikopatolojinin fikir ötesi modeli tarafından bu durumların muhtemel uzlaşması önerilir.
Ayrıca bazı bilişsel faktörlerin psikolojik bozukluklar arasında yaygın olduğu görülürken bazılarının da bozukluklara ayırt etmeye yardımcı olduğu görülür.
Psikoterapi Araştırmaya ve Hesap Verme Konusuna Vurgu Yapar
Psikoterapinin ilerlemesi mevzuunda ikinci öngörümüz araştırma ve hesap verme özelliğidir.
Sağlık koruması altındaki zihinsel sağlık servisleri modeli bu servisleri sağlık alanındaki gelişime karşı etkiye karşı hükmü altına almıştır.
Aynı zamanda da, sağlık koruması tüketicileri bazı psikolojik bozukluklar hakkında daha çok bilgi sahibi olmuştur ve prognostik ve alışılagelen birtakım bilgileri doktorlar ve fiziksel sağlık korumacılarından kolayca elde etmeyi ümit etmektedirler.
Bilişsel terapideki gelişmeler, unipolar depresyondan çok diğer alanlarda olan gelişmeler ve depresyonda bilişsel terapinin etkinliğini ölçen mekanizmayı anlamamızın inceliği olarak karakterize edilebilir. Gelişmenin devam etmesi konusunda, araştırmacıların karşılaştırmalı terapi araştırmalarıyla ilişkili olan küçük ana etkileri belirlemek için gerekli olan doğru istatistiki gücü temin etmek gibi metodolojik incelikleri yapacağı fikrine katılıyoruz. Ayrıca, tedavinin bitmesinden sonra da terapötik fayda elde etmek isteyen bilişsel terapi hastalarının bilişsel başaçıkma yeteneklerinin ölçülmesi için de gelişmelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Çaprazlama Dölleyen Psikoterapinin Sistemleri
İlk ve belki de en esaslı olanı, psikopatoloji ve psikoterapi modellerinin tamamlayıcısı olarak düşünülmeye ihtiyaç duyulacak bilişler ve sözle ifade edilmeyen inançların hatırlatıcısı olarak yer almasıdır. İkincisi, bilişsel terapideki araştırma ve pratiklerin büyüyen gerçekliği devam ettirmesi ve daha önceden belirtilen psikoterapötik tekniklerin tamamen farklı modellerde etkilerinin görülmesidir. Üçüncüsü, bilişsel terapinin bizim terapi almayışımıza psikoterapi bütünleşmesi konusunda anlamlı bir yardım yapmasıdır.
Sistem Çeşitliliğinin Teslimi
Bilişsel terapi prensipleri, eğitimsel ortamda engelleyici uygulama olarak bulunabilir, tıpkı akılcı-duygusal terapinin ilköğretim ortamında uygulanması gibi. Bilişsel ve duygusal değişime karşı olan yoğun, uzun dönemli yaklaşımların daha teorik gelişme ve ampirik dikkat alacağı konusunda da ümitliyiz.
Psikoterapinin Temel Bilimlere Yaklaşımı
Son olarak da, psikoterapi gelişmeleri temel psikolojideki ve ilişkili bilimlerdeki yeni gelişmelerle beraber daha da ilerleyeceğine inanıyoruz. Geleneksel psikoterapi yöntemi ve karşılaştırmalı araştırmalar bize bilişsel terapinin etkinliği konusundaki ilerlemeleri takip etme konusunda bize yardımcı olacaktır.

Referans:
Beck, A. T., Haaga, D. A. F. (1992). The future of cognitive therapy. Psychotherapy. 29(1), 34-38

Makaleyi özetleyen: Burcu Çiftçi

Hiç yorum yok: