Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: Current Assessment Practice, Personality Measurement, and Rorschach Usage by Psychologists

Psikolojik değerlendirme eğitim ve uygulama yönünden psikologları diğer mesleklerden ayıran bir faktördür. Değerlendirmede, zamana, yere ve duruma göre değişmeyen, mutlak ölçütler veya zamana, yere veya duruma göre değişebilir bağıl ölçütler kullanılmaktadır. Kişiliğin değerlendirmesinde kullanılan Rorschach testi hararetli bir tartışma yaratmaktadır (Exner, 2003). Bu çalışmada Üç büyük Rorschach psikometrik özellikleri incelenmiştir. Araştırmacılar her üç çalışmada da Rorschach’nın psikometrik desteği üzerinde yoğunlaşmışlardır. Diğer araştırmacılar bu sonuçları kullanarak Rorschach‘ın bir kişilik envanteri olduğunu desteklemişlerdir. Farklı araştırmalar ise Roschach’ın psikometrik güçlülüğü üzerine yapılan araştırmalardır. Rorschach değişkenleri belirli hastalıklarla ilişkilidir (Örneğin şizofreni,bipolar ve borderline hastalıkları). Çalışmalardan elde edilen bulgulara göre kişiliğin değerlendirilmesinde kullanılan Rorschach geniş bir alanda kullanılmaktadır. Tabi ki psikologların bu testi yapabilmesi için bu testin eğitim ve değerlendirmesi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Rorschach kullanımının psikolojik değerlendirme ve uygulamada, kişilik ölçümlerinin ve tutumlarının cevapsız kaldığını söyleyen araştırmalar da bulunmaktadır. Bu çalışmadaki amaç ise psikologların bu değerlendirme uygulamalarının sorunlarını keşfetmek olmuştur. Bu çalışmadaki üyeler psikologlardan oluşmaktadır (Society personality Assessment-SPA veya Amerikan Psikoloji Dernegi).İki nedenden dolayı bu kuruluşlar kullanıldı. Birincisi; örgütün yapısı göz önüne alındığında, SPA üyesiydi ve kişilik değerlendirme ile önemli bir deneyim olması muhtemeldi ve tüm anket sorularını cevaplamak mümkün olmalıydı. İkinci neden ise; Değerlendirme yaklaşımlarında herhangi bir farklılık tespit edilsin diye Amerikan Psikoloji Derneği üyeleri seçilmiştir. Çalışmaya SPA‘dan Amerika Birleşik devletlerinde yaşayan 400 lisanslı psikolog katılmıştır. Amerikan Psikoloji derneğinden ise 800 kişi katılmıştır. Tüm bu seçilen üyeler üyelik formları ile kişilik ölçümleri belirlenmiştir. 115 kişi Amerikan Psikoloji Derneği üyelerinden ve diğer 100 kişi SPA üyelerinden oluşmaktadır. Bu seçilen SPA üyeleri çift üyelik hakkına sahiptir. Katılımcılar internet üzerinden bir şifreyle ve kimlik numarası ile giriş yapmışlardır. Çalışmayı bitirene 250 dolarlık hediye verilmiştir. Objektif ve projektif testler kullanılmıştır çünkü kişilik testlerini içeren şey öz bildirim ve performans esaslıydı. Önemli bir fark ise testin seçimini etkileyen olası faktörlerin sayısının değişmiş olduğu ve genişletilmiş literatürde tanımlanan ilgili konularda dayalı olduğudur. Çalışmada veriler t testi kullanılarak değerlendirilmiştir.
Sonuçlar geçmiş anketler ile benzer sonuçlara sahiptir. Fakat bu çalışmada güçlü psikometrik özelliklere sahip testleri kullanmanın rolü daha büyüktür. Ankete katılanların çoğunluğunu Rorschach testi kullanarak ve çabaları standartlaştırılmak için psikometrik testin doğrulanması gerektiğini bildirilmiştir. Amerikan Psikoloji Derneği’nden katılan üyeler Rorschach’ın etkili bir kişilik testi olduğuna inanıyorlardı. Fakat Rorschach'ın etkili bir test oldugunu düşünmeyen SPA üyeleri, bu testin verimliliğini görünce testi daha çabuk kabul etmişlerdir.
Bu araştırmanın tartışma bölümünde ise, psikolojik test seçiminde ve kişilik değerlendirilmesinde Rorschach testi için daha iyi tutumlar elde edilmiştir. Katılımcılar testleri belirli bir değerlendirme aracı olarak kullanmaya karar verirken, buna testin diğer testler ile benzerliklerini ve farklılıklarını geçmiş bulgularla karşılaştırarak yapmışlardır. Katılımcıların yönlendirilmiş (referral) soru sormasını ve onların yetkilerinin kişisel anlamda son derece önemli olduğu belirlendi ancak benzer bulgular bu testin güvenirliliği ve geçerliliği hakkında benzer düşünceler oluşturmuştur. (Wade & Baker, 1977; Watkins et al., 1995).

Referans:
Musewicz, J., Marczyk, G., & York, D.(2009). Current Assessment Practice, Personality Measurement,and Rorschach Usage by Psychologists. Journal of Personality Assessment, 91, 453–461.

Makaleyi özetleyen: Merih Öner

Hiç yorum yok: