Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: Internet Addiction: Personality Traits Associated with Its Development

İnternet, insanların her türlü bilgiye çok kısa bir zamanda ulaşmasını ve diğer insanlarla çok hızlı bir şekilde iletişim kurabilmesini sağlayarak insan yaşamına önemli katkılar getiren bir iletişim aracıdır. Günümüzde bu iletişim aracının kullanımı inanılmaz bir hızla artmıştır. internetin gelişmesi insan yaşamını olumlu yönlerde etkilemekle birlikte, internet bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir. Bazı kullanıcılar uzun bir süre hiç yerinden kalkmadan ya da günlük yaşamına ilişkin etkinlikleri ihmal edecek, geciktirecek/erteleyecek bir biçimde interneti kullanabilmektedirler. Bu kullanıcılar, sağlıksız/problemli internet kullanım davranışı nedeniyle giderek yaşamlarında daha çok sorunla ve psikolojik bozulmalar ile karşılaşır hale gelmişlerdir. Bu durum, özellikle interneti yaygın bir biçimde kullanan bireyleri daha fazla etkiyebilmektedir.
Young (1998) internet bağımlılığının teşhisi için patolojik kumar oynamanın DSM-IV ölçütlerini temel alarak internet bağımlılığına ilişkin bir ölçüt listesi önermektedir (internete ilişkin aşırı zihinsel uğraş, internette geçirilen süreye gittikçe daha fazla ihtiyaç duyma, internet kullanımı azaltıldığında huzursuzluk, sinirlilik gibi yoksunluk belirtileri gösterme…). Bazı araştırmacılar ise internet kullanıcılarının internetin kendisine değil internetten elde ettikleri kumar oynama, sohbet, alış-veriş ve oyun gibi materyallere bağımlı olduklarını belirtmektedirler
Bu araştırma gönüllü katılımcılarla yapılmıştır. İlk başta Young' un internet bağımlılığına ilişkin geliştirdiği 8 soruluk anket yapılmıştır. Daha sonra katılımcılara 16 PF kişilik envanteri uygulanmıştır. Sosyal bağları zayıf olan insanların, yani normal yaşamda diğer insanlarla daha az iletişim kuran insanların bu rahatsızlığa daha yatkın olduğu görülmektedir. Buna ek olarak depresyonda olmak, çok kaygılı olmak veya bireyin özsaygısının düşük olması gibi özellikler internete bağımlı olmaya çanak tutmaktadır.

Makaleyi özetleyen: Büşra Toktaş

Hiç yorum yok: