Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: Comparability Between Telephone and Face-to-Face Structured Clinical Interview for DSM–IV in Assessing Social Anxiety Disorder

Sosyal fobi olarak da bilinen sosyal anksiyete bozukluğu en çok mental bozukluklarla ortak görünen sosyal hayatın kötü etkilenmesi ve buna bağlı olarak da yaşam kalitesinin düşmesiyle görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle depresyon, alkol kullanımı ve intihar düşünceleri gibi psikolojik bozuklukları da beraberinde getirir. Sosyal fobili insanlar hayattan zevk alamayan, kendine güvenmeyen, kendisini değersiz hisseden, insanlarla ilişkilerinde zorluk çeken kişilerdir fakat psikoterapi ve farmakolojik ilaçlar sayesinde bu durum düzeltilebilir. Diğer taraftan SCID I de bu duruma yardımcı olabilecek başlıca kişilik testlerinden biridir. SCID I in formatı yüz yüzedir ve bu nedenle danışanın terapistiyle olan yakınlığı onun insanlara karşı bakış açısını değiştirebilir ve kendisini daha değerli hissetmesini sağlayabilir. Sosyal fobili insanlar telefonla konuşurken yüz yüze olduğu kadar çekingen olmayabilirler. Bu da bu araştırmanın konusu olmuş ve insanların telefondaki konuşmaları ve SCID uygulanırken uzmanın karşısındaki konuşmaları, tavırları kıyaslanmıştır. Denekler farklı üniversitelerden seçilen öğrencilerden oluşmaktadır. Deneyi uygulamakta olan kişi deneklere öncelikle Sosyal Fobi Envanterini vermiş ve oradaki skorlarına göre denekleri seçmiştir. Envanter 3 sorudan oluşmakta ve 6 ve yukarısını alan kişilere sosyal fobi tanısı konmaktadır. 2320 kişi arasından 437 kişi pozitif, 100 kişi iste negatif sonuçlar vermiş ve negatif sonuç veren 100 kişi denek olarak seçilmiştir. Sosyal anksiyete bozukluğu SCID I in birimleri arasından bulunmuş ve sosyal fobi tanısı konabilecek olan kişilere uygulanmak üzere çevirisi yapılmıştır. 4 psikiyatrist ve 1 uzman psikolog dahilinde açık ve anlaşılır bir dille SCID I soruları deneklere anlatılmıştır. Eğitimler sosyal fobiye yönelik okuma, tartışma ve rol alma içerikli olup en sonunda değerlendirmede ortak bir noktaya varılır ve değerlendirmenin pozitif veya negatif olması tartışılır. Sonuç olarak telefonda görüşme ve yüz yüze görüşme arasındaki anksiyete derecesi benzer çıkmıştır. Bunun sonucunda yüz yüze görüşme ve telefonda konuşma ile SCID in kıyaslanabilir değerler olduğu anlaşılmıştır. Daha önceden DSM III kapsamında iki kez uygulanan bu deney 41 ergen erkeğe yapılmış fakat aradaki korelasyon anlamsız çıkmıştır.

Referans:
Crippa, S. A. J., Osorio, l. F., Del-Ben, M. C., Filho, S. A., Freitas, S. C. M., Loureiro,R. S.(2008). Comparability Between Telephone and Face-to-Face Structured Clinical Interview for DSM–IV in Assessing Social Anxiety Disorder.241-246.

Makaleyi özetleyen: Betül İnci

Hiç yorum yok: