Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: THE RORSCHACH TEST IN CLINICAL DIAGNOSIS

Psikolog ve psikiyatrisiler kişiliğin klinik değerlendirilmesinde Rorschach testinin değerlerini fark etmişlerdir ve bugün Rorschach, klinik psikologlar için en önemli araçlardan biridir. Testin geçerlilik sorunu çeşitli öğrenciler tarafından ele alınmıştır fakat nispeten az sayıda çalışma tanı üzerinedir. Rorschach testinin ilk tanı yetkileri Benjamin ve Ebaugh tarafından bildirilmiştir.
Bu çalışmada, Rorschach yorumu ve psikiyatrik tanılar arasındaki yüzdelik oran 84.7 olarak bulunmuştur. Bir başka çalışmada ise ( Brussel ve Hitch) yüzdeliği 98 bulmuştur. Brüksel ve Hitch ve rutin durumlarda kullanılan "temel anlaşma" ile ilgilenmişlerdir. Michael ve Buhler sonuçları değerlendirirken öncelikle zor tanı durumlarını değerlendirmişlerdir.
Bu çalışmada, iki hastanenin klinik üyeleri tarafından sunulan son tanılarda Rorschach testinin güvenli olduğu söylenmiştir. Bu prosedür ile Rorschach testi pratik verimliliği test etmek için kullanılan bir envanterdir. Tabi ki bu yaklaşımın dezavantajları da bulunmaktadır.
Rorschach testi iki hastanenin nöropsikiyatrik servisleri tarafından uygulanmıştır. Bu testin amacı ise; hastanın tanısını ve hayat öyküsünü bilmeden uygulanması ve Rorschach’nın tanısal geçerliliğini saptamaktır. Bu işlem için ve tanıları belirlemek için istisnalar bulunmaktadır.
Rorschach yorumlarında şizofreni ve nevroz gibi hastalıklarda tanı karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu kategoriler geniştir ve kişilik terimlerini içermektedir. Bu işlem daha istikrarlı bir ölçüm sağlamak için kullanılmıştır.
Sonuçlar her kurum için ayrı ayrı takip edildiğinde, benzerlik çarpıcı bir derecede görülür. Bu sonuçlar gösteriyor ki tanı açısından Rorschach testi güvenlidir. İki türlü yaklaşım bulunmaktadır. İlk yaklaşım Rorschach yorumların çeşitli psikiyatrik sınıflandırmalar için ne kadar doğru olduğunu görmek ve klinik tanıları ile başlamaktır. İkinci yaklaşım ise Rorschach’ın yorumlarını listelemek ve psikiyatrik tanıların onlarla ne kadar uyuştuklarına bakılmasıdır. Çalışmanın sonucunda ulaşılan veri şöyledir; otuz iki olgunun sonunda şizofreni tanısı görülmektedir. Rorschach testi deneklerin yüzde 71.9 ‘ da benzer bir tanı yorumu sundu. Şizofreni kalan dokuz olgu test sonuçları temelinde farklı yorumlanmıştır. 20 olay arasında olan nevroz tanısı, yüzde 96 olarak yorumlanmış. Sonunda yedi olguda herhangi bir nöropsikiyatrik hastalık yoktur. Psikiyatrik personel ve Rorschach bulguları arasında tam bir uyuşma vardı. Ancak, epilepsi iki olgu üzerinde herhangi bir ipucu vermedi. Rorschach testi doğruluğu nedeniyle, psiko-nevrotik grupta şizofreniye göre daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca; Rorschach testi şizofreniler üzerine yapıldığında genellikle doğrulanabilir nitelikte olduğunu göstermiştir.

Makaleyi özetleyen: Merih Öner

Hiç yorum yok: