Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: Using Compassion to Change our Minds

Merhamet odaklı terapi ve merhamet zihin eğitimi (CMT), insanlara yardım etmede onları endişelendiren düşünceler, duygular ve davranışlar ile çalışır. Merhametli zihin çalışması aynı zamanda çeşitli şekillerde değişmektedir.
1. CMT negatif otomatik düşüncelerin tehdit ile ilgili olacağını savunuyor, o yüzden ilk olarak otomatik tepkilere odaklanmıştır. Eğitim, çevresel ve içsel tehdidi ayırıyor. İnsanların içsel ve çevresel tehditlere karşı endişelendiğini ve içsel tepki olarak ya kendilerini eleştirdiklerini ya da utanç duyduklarını açıklıyor.
2. İnsanlar korkuyu sadece acil durumlarda ki güçlü duygular, istem dışı ve hayallere karşı hissetmezler aynı zamanda onlar deneyimlerini değerlendirirken de korkabilirler. CMT ikinci olarak bu duyguların yol açtığı kendilerini eleştirme ya da kendilerine saldırma sırasına odaklanır. CMT, asabiyet, öfke, hayal kırıklığı ya da saldırgan ya da boyun eğme hor görülme gibi kendine saldırı duygularını incelemeye zaman harcıyor. Terapist danışana gerçekte kişisel eleştirinin ne olduğunu avantajlarını dezavantajlarını ve işlevini açıklıyor. Bu aşamada terapist kişisel eleştiri yaptığında yaşamındaki değişiklikleri, sesin aldığı hali, başkalarının onu eleştirmesinden duyduğu korkuyu açıklıyor. Kişisel eleştiri kişinin koruma stratejileri ile yakından ilgilidir.
3. CMT insanların tehdit sisteminin bir parçası olarak kendilerine saldırmalarını anlayabilmede onlara yardım ediyor. İnsanların yanlış yaparım ya da rezil olurum korkuları onları bir panik ve engelleme haline sonra kişisel saldırı içine girmelerine neden oluyor. Bazen de öz eleştiri bir anne, baba veya otorite figürü olarak kritik sesler ile hafızaya saldırır. Her iki şekilde tehdit güçleri kişisel saldırıda bulunur. Bu aşama değişim korkusunun dışında bir mantık olduğunun anlaşılmasında yardımcı olur.
4. Farkındalık yaklaşımı insanlara daha iyi gözlemci olmalarında ve düşüncelerinin akışına dikkat ederek hızlı olmalarında yardımcı olur. CMT fikirlerin kendisini değiştirmekten çok fikirlerin ilişkilerini değiştirir. Çocuklukta merhamet görenler daha kolay bu yaklaşımı uygular.
5. Oldukça farklı bir duygusal bir kaynaktan yeni bir duygusal deneyim oluşturmak zaman alır ve duygusal deneyim karşıt bir düşünce olarak onların hayal kırıklığı, öfke ya da öz eleştiri, hakaret geliştirebilirler. Akılcı ve kanıta dayalı yeniden değerlendirme onlar için yardımcı ve yararlı olur. Böylece tüm değiştirici düşünce ve davranışsal deneyler en iyi duygusal tonu ile yapılmalıdır. İlk olarak, bu kişiye kendini bir 'tür destekleyici ve nazik tavır geliştirilmesinin önemini açıklanmalı ve (üç daire modeline geri dönülür). İkinci olarak, nefes, görüntü ve yeniden odaklanma ile bu alışkanlığın kazanılmasına çalışılır.
Şefkatli düşünme; akıl yürütme ve düşünce üzerine düşünme süreci ile ilgilidir. Merhamet birçok bilişsel terapi unsurlarına odaklanır, örneğin; sorumluluğa çok nedensel fikirler geliştirme, benlik kaybı ve utandırmak böyle düşüncelere denge getirerek, her olay görme tek yerine genelleştirilmiş ortak insanlığı düşünme (negatif sosyal karşılaştırmalar mücadele için) üzerinde durur. Derin düşünmeyi önlemeye karşı yardımcı ve yıkıntılarını bir yöne yönlendirmek için şefkate odaklanmak önemli bir süreçtir.
Hikmet bizim doğamızda ki derin iç görüden ortaya çıkar. Merhametli davranışlar insanlar için en yararlı, besleyici, destekleyici ya da teşvik edici bir şeylere odaklanıyor. Eylemler önemlidir. Şefkatli davranış ve teslimiyet arasındaki ayrım netlik kazanmasına önem verilmiştir. Şefkatli davranışı hemen sakinleştirici değildir merhamet onun bir parçası olabilir ancak. Şefkatli davranışında hemen davranışa veya ileri hedeflere odaklanabiliriz. Bazen bir çatışma içinde üzülmek " en yararlı ve şefkatli şey nedir" düşünmek için zamana ihtiyacımız olur. Bunu bilmek her zaman kolay değildir ve beklenmedik sorunlar ile karşılaşabilirsiniz, ama şefkatli bir çözüm üzerinde odaklanmak duygusal tonumuzu belirler.
Merhamet duygusu değişim ve gelişimin tüm süreçleri bir duygusal sesi oluşturmak üzerinde duruyor. Bu nedenle bizim de, şefkat, nezaket sıcak ve rahatlatıcı duygular ile ilgileniyoruz. Bundan dolayı biz aklımızda onları, nazik, sıcak ve yumuşak bir tonda düşünceler oluşturmaya çalışıyoruz. Şefkatli duyguların önemi onların mutluluğuna ve gelişmesine odaklanmış olmasıdır. Birçok düşünce formları vardır; daha bir şefkatli kişi rolünü almak ve daha derin düşünmek ve merhametli olmak ve merhametli birinin kendi ile konuştuğunu hayal etmek, merhametli bir mektup yazma gibi çeşitli formları merhamete dikkat etmek düşünmek, davranmak ve hissetmek için kullanır.


Merhamet Odaklı Terapi Temelleri

Terapi uygulamalarında evrimsel ve sinirbilim modellerini kullanmayı öğretir. Bu modeli insanlarla paylaşırken, her zaman üç daire modeline dönün ve bunun mantıklı ve yararlı olup olmadığını kontrol etme olanağı sağlar. Bu terapi insanlara dikkatli olarak kendi yeteneklerini geliştirebileceğini öğretiyor. CFT sosyal faktörlerin rolü danışanların kendine şefkatli olma korkusu ve şefkatli duygulara dahil olma korkusu gibi korku ve belirsizliklerini değiştirmede farkındalık kazandırır. Terapistin anahtar olarak empati geliştirmenin, şefkatli ve samimi olmanın ve açıklama ile paylaşımın neden bu kadar önemli olduğunu anlamalarına odaklanır. Davranışsal, bilişsel, sorun çözme ya da etki merkezli gibi diğer yaklaşımlarla merhamet geliştirme ruhunu birleştirmek. Güvenlik stratejileri açısından net formüller sunar danışanlarına ve 'senin suçun değil' i değiştirmek için sorumluluk almaya istekli olmada yardımcı olur. İnsanlar sorumluluk aldıklarında suçlamaktan ve kınamaktan korktuklarını için sorumluluk almada onları teşvik eder.

Referans:
Gilbert, P.,(2007) “Using Compassion to Change our Minds”

Makaleyi özetleyen: Fatma Avcı

Hiç yorum yok: