Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: Scores on the 16 Personality Factor Test and Success in College Calculus

Bu çalışmada kişilik faktörleri ile matematik alanındaki başarının ilişkisi ele alınmıştır. Daha öncede bu ilişkiyi ele alan birçok çalışma vardır. Birçok bilim adamı akademik başarı, matematik alanındaki başarı ile kişiliği oluşturan faktörlerin ilişkisi araştırmıştır ve bu araştırmalar sonucu ikisinin arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur.
94 öğrenciye 16 pf kişilik envanteri uygulanmıştır. Bu öğrencilerin 52' si kız, 42'si erkektir. Kız öğrencilerin yaş ortalaması 18,9 ve erkek öğrencilerin yaş ortalaması 20,9 dur. Bu envanterle beraber öğrencilerin matematik final sınavlarının sonuçları karşılaştırılmıştır. Özellikle 2 değerin matematik başarısında çok büyük etkisi olduğu anlaşılmıştır. Bunlardan biri G faktörüdür. G faktörünün özellikle matematik başarısında çok büyük rolü vardır. Bu faktörden yüksek puan alanlar, içinde bulunduğu toplumun moraline, değerlerine bağlıdır ve ona göre hareket eder. Bu bireyler için önemli olan değerlere uygun yaşamaktır. Bu kişiler genellikle güvenilir, kararlı ve iradeli kişilerdir. Davranışları üzerinde güçlü bir kontrole sahiptirler. Sorumluluk gerektiren isleri severler ve seçerler. İnsanlara yardım etmeyi severler. Bu faktörden düşük puan alanlar, içinde bulunduğu toplumun moraline ilgisizdirler, her şeyi araç olarak görürler ve genellikle kendileri ile ilgilidirler ve açgözlüdürler. Bağımsızdırlar, sorumluluk gerektiren işleri sevmeleri, kararlı ve iradeli olmaları matematik başarılarının artmasına vesile olur.
A faktörü de bu 2 önemli faktörlerden biridir. A faktöründen yüksek puan alanlar. İnsanlarla ilişki içinde olmayı seçerler. Dostluklar kurmaya büyük önem verirler. İlgileri varlıklardan ve iç dünyalarından çok ilişkileri üzerinde yoğunlaşmıştır. Yalnız olmayı istemezler. Bir grupla birlikte olmayı tercih ederler. Yarışma gerektiren islerden hoşlanmazlar. Çevresinde bulunanların yanlışlarını fark etmezler ve gördüklerinde eleştirmekten kaçınırlar. Duygularını kolayca ortaya koyabilirler. İşbirliğine yatkındırlar. Girişken, uyumlu ve işbirliğine yatkın kimselerdirler.A faktörünün başarıyla olan ilişkisi çok net anlaşılamamakla birlikte, çıkan sonuçlara göre başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdendir.

Makaleyi özetleyen: Büşra Toktaş

Hiç yorum yok: