Lilypie Trying to Conceive Event tickers

1 Ocak 2011 Cumartesi

Makale Özeti: Assessing Traumatic Event Exposure: Comparing the Traumatic Life Events Questionnaire to the Structured Clinical Interview for DSM–IV

Travma bir insanın fiziksel bütünlüğüne kast edilmesi, ölümle tehdit edilecek bir olay a yüz yüze gelmesi veya bir başkasının fiziksel bütünlüğüne kast edildiğini görmesi ve ölümle tehdit edilecek bir olayla yüz yüze geldiğini görmesi sonucu yaşadıklarına verilenlerin genel adıdır. Post travmatik stres bozukluğu ise hastanın yaşadığı kötü sürece verilen isimdir. Çoğu zaman madde kullanımı ek tanısı alır. SCID test PTSD tanısı konmasını tek soruyla belirlemiştir. Travma formu ise çoktan seçmeli sorularla belirlemektedir. Çoktan seçmeli sorular hastaya konan tanıyı kolaylaştırmaktadır. Bütün sorularda travmaya ait özellikler bulunmakta ve eğer hasta tüm semptomları içeriyorsa hastaya travma tanısı konmaktadır. Çoğu klinisyen ‘kötü bir duruma maruz kalma’ yı baz alarak travma tanısını koymaktadır. Travmada en önemli etken de kişinin yaşadığı maruz kalma durumudur. Dolayısıyla bu ölçek belirleyebilmektedir. Yapılan bir araştırmada ayakta tedavi gören hastalara, psikiyatrik hastalara ve hasta olmayan kişilere sorulduğunda daha detaylı bilgiler veren testin, tek soruluk SCID e göre daha anlamlı olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bir diğer araştırmada kadınlar üstündeki şiddet araştırılmış, sorular arasında hiçbir fark olmamasına rağmen çoktan seçmeli testin sonucunun SCID den daha yüksek ihtimal travma tanısı koydurduğu fikrine varılmıştır. Bu araştırmada ise travma sonrası madde kullanımına bakılmış ve SCID özellikle uygulanmıştır. Çünkü tedavi gören hastalar ve tedavi görmeyen hastaların tümüne birden tanı koydurmaya yönelik bir testtir. Katılımcılara bildirim formu verildikten sonra tüm bireyler SCID ve travma formu ardından da SCID in post travmatik stres bozukluğu bölümünü doldurmuştur. Uygulamadan bir süre sonra hastalar tekrar toplanmış ve testteki hangi kısmı konuşmanın onları daha çok rahatlattığı sorulmuştur. Bu soru travma formundan alınmıştır fakat iki değerlendirmede de kullanılmıştır. Yaşadıklarını saklamak için kullandıkları sorular genellikle SCID testten seçilmiş ve seçilenlerin en az birinin pozitif semptom olması gerekmektedir. Tek değişiklik terapi sonlandıktan sonra değişen metottur. Bu zaman diliminde de hasta eğer bir yerde takıldıysa ve terapisti yanlış bilgilendirdiyse test bittikten sonra terapistin veya testi uygulayan kişinin tekrar o soruya dönüp kişiye sorması gerekmektedir.

Referans:
Peirce, M. J., Burke, K. C., Stoller, B. K., Neufeld, J. K., Brooner, K. R.(2009). Assessing Traumatic Event Exposure: Comparing the Traumatic Life Events Questionnaire to the Structured Clinical Interview for DSM–IV. 210-218.

Makaleyi özetleyen: Betül İnci

Hiç yorum yok: