Lilypie Trying to Conceive Event tickers

27 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti: Freud’ un Ölüm Hakkındaki Teorileri

Freud ölümü hayatın amacı olarak tanımlar. Ona göre her insan ölüme gitmek için değişik yollara başvurur ve herkesin davranışı farklı sonuçlar doğurur.
Freud’ a göre herkesin bilinçaltında ölümsüz olduğu düşüncesi vardır çünkü bilinçaltında zaman kavramı dolayısıyla zamanın hızlıca geçmesi düşüncesi yoktur. Bilinçaltında her insan kendini bir kahraman olarak görür.
Ölüm korkusu hakkında Freud’ un düşüncesi, kimse ölümle karşı karşıya kalmadıkça ya da bilinçaltında bunu ölüm kavramı oluşmadıkça ölümden korkmaz. Eğer bir insan ölümden korkuyorsa Freud’ a göre aslında terk etmek, çözülmemiş sorunlara sahip olmak, suçlu hissetmek gibi sebeplerden dolayı korkar ancak kişi bunu ölüm korkusu olarak yorumlar.
Genelde insanlar başkalarının ölümünü konuşma konusunda, ölülerin duyabileceğini düşünüp tedbirli davranırlar ve kendilerini kötü hissederler. Biri öldüğü zaman ölümün etkisini azaltmak için ölen kişinin yaşı ve hastalığı bahane edilerek kader diye adlandırılır.
Bir yabancının ya da düşmanın ölümünde ilkel insanların genellikle sevmediği kişinin ölümü ile ilgili hiçbir problemi olmaz, sadece içgüdülerinin peşinden gider. Tanıdık ve yakın birinin ölümünde ilkel insan, varlığın ve ruhun değişik formlarını uydurur. Ölümden sonraki hayat ilkel insanlar tarafından zihindeki ölüm kavramına bağlı olarak icat edilir.
Önceki hayata inanma, ruh göçü gibi inançlar ölümü inkâr etmenin ürünleridir, gerçek olmayan uydurulmuş kavramlardır.
Freud’ a göre uygar insanların bilinçdışları ölümü uygulamaz, sadece düşünür ve arzular. Uygar insanın ölümü arzulama sebebi bilinçdışında yoluna çıkan her şeyin üstesinden gelmektir.
İntihar ölüm içgüdüsü ile aynı şey değildir. Ölüm içgüdüsü kişiyi illa ki ölüme sürüklemez ve ölüm içgüdüsü insan gelişiminde doğal bir aşamadır.
Ölüm normal olmasına rağmen insanlar onunla baş etmek için değişik yollar denerler ve ölüme karşı verilen tepkiler kişiden kişiye değişir. Ölüme verilen farklı tepkiler değişik davranışların da var olduğuna kanıt sayılabilir.
Düşüncelerin, hareketlerin ve hislerin ölümle ilişkili olmasının sebebi Freud’ a göre bilinçdışının varlığı dışında hiçbir şey olamaz.

Referans:
Drobot A., Freud on Death, Psychoanalysis, Techniques and Practice.

Makaleyi özetleyen: Mine Yazıcı

Hiç yorum yok: