Lilypie Trying to Conceive Event tickers

30 Aralık 2010 Perşembe

Makale Özeti: WUNDT IN HEIDELBERG

Kendini başkalarından soyutlayıp, yalnızlık duygusuyla ilk yıllarını geçirmiş olan Wilhelm Maximilian Wundt, Almanya’da doğmuştur. Wilhelm Wundt’un ailesinde akademik olarak güçlü bir gelenek hâkim sürmekteydi. Hatta Wundt’un ailesi kadar zihinsel olarak aktif ve üretici bireylerin Almanya’da hiçbir ailede olmadığı dile getirilmekteydi. Ancak, Wundt sınıf başarısı ve okul ilişkilerinde iyi değildi. Buna rağmen yine de zihinsel ilgi ve kabiliyetlerini geliştirip üniversiteye hazır duruma gelmiştir. Kendini ‘yeniden doğmuş’ olarak görmüştür ve azmedip bilim üzerine çalışmak amacıyla Tübingen Üniversitesi’nde tıp okuyarak yıllarını geçirmiştir. Wundt, sonraki üç buçuk yılını anatomi, fizyoloji, ilaç ve kimya okuduğu Heidelberg’te geçirmiştir ve burada kimya alanında ünlü olan Robert Bunsen'den çok etkilenmiştir. Sonrasında tıbbın kendine göre bir alan olmadığını düşünerek fizyolojiye yönelmiştir. Ünlü fizyolog Johannes Müller ile Berlin’de bir süre çalışmış ve daha sonra tekrardan Heidelberg’e dönmüştür. Burada fizyoloji alanında bir yıl süren doçentlik yapmış Helmholtz’un asistanlığını yapmış, yardımcı profesör olup 1874 yılına kadar Heidelberg’te kalmıştır. Wilhelm Wundt’un deneysel psikolojiyi kurma fikri fizyoloji araştırmaları yaptığı sırada ortaya çıkmıştır. Buna dair ilk düşünceleri ‘Duyusal Algılama Teorisine Katkılar’ başlıklı kitabında yer almaktadır.
Wundt, Helmholt’tan ayrıldıktan sonra politik olarak aktif olmaya başlamıştır ve Heidelberg’te işçilerin eğitimsel derneğinin başkanı seçilmiş, popüler olan bilimsel konularda seminerler vermiştir. Bu zamanlarda idealist sosyalist olarak görülmüş, işçilerin özgürlüğü için elinden geleni yapacağına dair söz vermiştir.
Wundt 1867 yılında, Heidelberg'te fizyolojik psikoloji dersi vermeye başlamıştır. Fizyolojik Psikolojinin İlkeleri yayınlayarak psikolojinin kendine özgü problemleri ve deneyleme metotlarıyla, bir laboratuar bilimi olarak resmen kurulmasını sağlamıştır. Wundt, yaklaşık olarak 40 yıl boyunca olağanüstü bir çalışma sergilemiş, sonrasında kendi laboratuarını kurmuş, bir bilim olarak deneysel psikolojiyi ve laboratuarının haberlerini yayınladığı makale ve kitaplarından duyurmuştur (19. yüzyılın ortalarında "fizyolojik" kelimesi Almancada ‘deneysel’ kelimesinin eşanlamlısı olarak kullanılıyordu; Wundt bugün bildiğimiz fizyolojik psikolojiyi değil, deneysel psikolojiyi yazıp öğretmiştir)

Referans:
Bringmann, G.W. (1975) Wundt in Heidelberg 1845-1874. Canadian Psychological Review,
16, 124-129

Makaleyi özetleyen: Aynur Hikmetumut

Hiç yorum yok: