Lilypie Trying to Conceive Event tickers

27 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti: Psychoanalysis: A Not So Great Idea?

Bu makalede Freud’ un psikanaliz teorisinin kişilik için gerçekten iyi bir yöntem mi değil mi diye ve tam anlamıyla hatasız bir teori mi değil mi diye tartışılacak. Beystehner Freud’ un bilgilerinin bilimsel olmadığını, şimdilerde değil sadece bir zamanlar yararlı olduğunu ve birçok teoriden etkilendiğini iddia etmiştir.
Yazara göre Freud’ un teorisi hakkında yazdığı çoğu makalelerde okuyucunun biraz bilgisi olmalı ki makaleyi anlasın. Mesela çoğu makalesinde hakkında hiçbir açıklama yapmadan bir terimden, örneğin elektra karmaşası, bahsetmiştir. Benzer şekilde Freud’ un hataları ya da dil sürçmeleri tam anlamıyla yazılarında ve ya daha sonra açıklığa kavuşturulmamıştır. Yazar aynı zamanda pozitif ve negatif aktarım hakkında Freud’ un yeterli açıklama ve tanımlama yapmadığını düşünmektedir.
Ayrıca Freud’ un serbest çağrışım tekniğinin deneysel sahada yapılmadığına dair bir iddia vardır. Beystehner bu eleştiri için gerçekten geniş destekleyici düşüncelere ve kanıtlara sahiptir. Ve Freud’ un teorisinin kanıtlanabilirliğinin çok az olduğunu düşünüyor çünkü hiç kimse id’ in ya da bilinçdışının varlığını kanıtlayamaz. Teorideki bir diğer hata da psikanalizin sadece gözlemlere ve yorumlara dayanmasıdır ancak bu yorumlar ve gözlemler her insanın yapısı ve kişiliği farklı olduğundan genellenemez.
Bunlara rağmen, psikanaliz insan psikolojisinin birçok durumunu açıklayabilen bir teoridir. Ve bu kadar açığı olan bir teorinin uzun zaman geçerliliğini sürdürmesi de teoriye değer vermeyi gerektirir. Beystehner psikanalizin yararlı tarafının sadece pratikte kullanılabilirliği olduğunu belirtmiştir.

Referans:
Lin S. A., (2002). Psychoanalysis: A Not-So-Great Idea?. Northwestern University, 1, 1.

Makaleyi özetleyen: Mine Yazıcı

Hiç yorum yok: