Lilypie Trying to Conceive Event tickers

30 Aralık 2010 Perşembe

Makale Özeti: YALE UNIVERSITY’S INSTITUTE OF HUMAN RELATIONS AND THE SPANISH CIVIL WAR:

DOLLARD AND MILLER’S STUDY OF FEAR AND COURAGE UNDER BATTLE CONDITIONS

Clark Hull, Pavlovun klasik, Thorndike’nin edimsel koşullanmasını tek bir teorik sistemde birleştirmek için çalıştığı sıralarda John Dollard deneysel psikoloji içerisinde psikoanalitik kavramlar üzerinde çalışıyordu. Clark Hull, John Dollard ile birlikte psikoanalitik üzerine çalışmaya başladı, davranışsal ve psikoanalitik kavramları eşit şekilde seminerlerinde anlattı fakat terminolojik olarak psikoanalitiği davranış ilkelerine dayandırarak anlatmakta zorlandı. Dollard ve Miller ile bu konuda çalışmayı bıraktı. Miller bu sıralarda deneysel çalışmalarına devam etti ve farelerle yaptığı bir deneyde korku duygusunun öğrenilmiş bir tepki olduğunu buldu.Diğer taraftan 1930’lu yılların sonunda The Yale Institute of Human Relations Clark Hull’un Pavlov ve Freud teorilerinin birleşimi üzerine verdiği seminerlerden yola çıkarak çatışma ve endişe üzerine bir araştırma programı geliştirdi. Bu programla yapılan deneyler Amerika ikinci dünya savaşına girerken de devam ediyordu. Bu yüzden John Dollard ve Neal Miller askerlerin savaştaki korku reaksiyonları üzerinde çalışmaya karar verdiler. Öncelikle Abraham Lincoln tugayındaki deneyimli askerlerle görüştüler. John Dollard 300 askerin cevaplandırdığı bir soru formu oluşturdu. Bu makalede de savaş deneyimiyle beraber bu soru formunun sonuçlarını analiz etmeyi amaçladı.
Soru formu hazırlanıp askerlerle görüşüldükten sonra, araştırmanın sonucunu ‘Fear in battle’ kitabında yayınladılar. Kitap korku olgusu, korkuyu kontrol etme teknikleri, korku ve ahlak gibi bölümlerden oluşmaktadır. Soru formundaki sorulardan biri ‘ İlk çatışmanıza gittiğinizde korkutunuz mu?’ bu sorunun sonucunda % 74’ü korktuğunu % 26’sı korkmadığını söylemiştir. Bir diğer soru ise, ‘Eğer birden fazla çatışmaya gittiyseniz, diğer çatışmalarda korktunuz mu?’ bu sorunun sonucunda % 36’sıher zaman korktuğunu, % 55’i bazen korktuğunu, % 9’u hiç korkmadığını söyledi. Bu cevaplardan yola çıkarak korkunun doğal bir tepki olduğunu söylemişlerdir. Korku çevredeki tehlikelerin farkına vararak vücutta ortaya çıkan tehlike işaretidir. Korku tehlikeyi azaltma alışkanlığını kazandırmak için askerleri motive ettiğinden faydalıdır.Askerler korktukları zaman vücutlarında en fazla meydana gelen tepki kalp atışlarındaki değişiklik çıkmıştır, ikinci sırada kas kasılmaları vardır, bunları ağız kuruluğu, titreme, ellerin terlemesi takip etmektedir. Araştırmanın bu sonuçlarından sonra endişe vücudun farklı organlarının içsel uyaranlar tarafından tehlikeli durumda verilen tepki olarak açıklanmıştır. Bu nedenden dolayı araştırmacılar korku akıldadır fikrinin yanlış olduğunu, korkunun bedensel tepkilerle başladığını ve daha sonra akıla geçtiğini söylemişlerdir.
Dollard ve Miller bu araştırmalarından sonra üç temel korku kontrol tepkisi olduğunu söylemişlerdir. Bunlardan birincisi korkuyu erken algılamaktır. Eğer korkunun ilk işaretleri saptanırsa, kontrol tepkileri hemen harekete geçer. İkincisi savaştan önce korkuyu tartışmaktır. Korkunun semptomlarını bilmek ve korkunun daha önceden konuşulmuş olması bu duyguyu kontrol etmeye yardım eder. Üçüncüsü ise göreve konsantre olmaktır. Korkudan başka şeyler düşünmekte korku duygusunu kontrol etmeye yarar. Konsantrasyon korkuyu akıldan çıkarmayı ve askerlerin daha iradeli olmasını sağlar.
Bu araştırmanın sonucunda korku duygusunun normal olduğunu, ortadan kaldırılamayacağını sadece bu duygudan çok fazla etkilenilmemesi için korkuyu kontrol etmeyi öğrenilebileceğini görüldü.

Makaleyi özetleyen: Aslı Karamuk

Hiç yorum yok: