Lilypie Trying to Conceive Event tickers

29 Aralık 2010 Çarşamba

Özet: CARL ROGERS

C.R altı kardeşin dördüncü çocuğu olarak liberal bir ailede doğdu. Ailesi sigara, içki, dans, tiyatroya gitmeyi yanlış olarak algılıyordu. Disiplin ve sıkı çalışma evlerinin temel özelliklerindendi. Rogers kitapları seven yalnız biriydi. Babası başarılı inşaat mühendisiydi. Carl 12 yaşındayken Chicago ya taşındı.
Bilime olan ilgisi çok fazlaydı ve bu Rogers’in içinde önemli bir rol oynadı. İlk olarak tarım okudu sonra kilise bakanlığında çalışmaya karar verdi. Dünya öğrenci Hristiyan Federasyonu için Pekin’e gitti. Ailesi onaylamasada Helen Elliotla evlendi. New York’a taşınıp Unıon Theologicon Seminery’e katıldı.

Cultural Context

Van Belle’ye göre Rogers U.s ile anlaşılldı. ABD İngiltere’de dini tahakküm bir sığınak olarak kuruldu. Belle’e göre iki güçlü kültürel güçler ortaya çıktı. Püritenlik ve Wesleyonızm, Püritenler Kalviniştler ve bundan dolayı insanlığın Allah’ın iradesi altında yaşadığına inanıyolardı.
Wesleyanlarda Allah’ın izniyle insanlığın özgür olacağına inanıyorlardı. Rogers’da Romantizmden etkilenir. İnsanların toplumun kısıtlamalarından kurtulması gerektiğini öğretir.
Rogers bireysel özgür toplum istedi, daha büyük bir radikalizm çağrısında bulundu. Freud ise bir ateistti.
Snuilarietes of Freud:
Freud ile Rogers’in ikiside humanistler. Hümanizm; dünyanın ötesinde gerçeklik yoktur. Rogers dinle ile ilgili değildi ama maneviyatın insan olmanın bir parçası olduğunu savundu.
Hem Freud hemde Rogers’ın ya birşeyle ya da aileleriyle ilgili bir sorunları vardı. Freud’a göre babasını yahudi olarak hakları savunmasından dolayı zayıf görüyordu. Rogers’in ise annesiyle devam eden bir sorunu vardı. Freud ve Rogers’in ikiside insanların içindeki birşey hayatlarını sürdürüyordu.
İkiside toplum ve insan arasında bir muhalefet olduğuna inanıyorlar. Son olarak ikiside “HIDDEN SELF”i kabul ediyorlar.

Mein İdeası:
1-)Human Expeniencing:
Wood Rogers’in varoluşçuluk ve fenomenology ile ilgili düüşüncelerine karşı çıkıyor. Rogers “kendi deneyimlerine” odaklanıyor. Bu deyişle insanın kendi deneyimi, kendi oteritesidir. Rogers danışanlarına kendi deneyimlerinin olmasını tavsiye eder. “Sen kendi deneyimini oluşturacaksın” der.
2-) View Of The Person:
İnsanlık özünde iyidir. Şiddet ve şavaşlar insanın içide değildir toplumla oluşur. Rogers insan doğasına karşı baya optimistir.
a-)Actvalising Tendency:
Bu eğilim Freud’un erosudur. Sadece yaşamak için değil aynı zamanda organizmanın yaşamasında daga iyi şeyler yapmak.
b-) Organismic Valving:
Rogers’a göre organizmalar kendilerine göre iyi olanı biliyor. Evrim bize neyin iyi neyin köyü olduğunu içimizime veriyor. Buna organismic valveting denir. Positive regardlar sevgi, şevkat, ilgi...
“Self-regardlar” benlik saygısı. Öz değer, olumlu bir özeleştiri
Eğer layıksan almak istediğin şeyi alıcaksın. Örneğin: yemeğimizi yediğimizde şeker alırız. Ailelerimizden istdiğimiz şeyi almak için organismic valviting processi yapmanız. Etrafımızdakilerin istediği şeyi yapıyoruz.
a-) Therapeutic Movement:
Rogers başkalarının deneyimlerini yorumlamayı reddetti. O hastalarının ona ne demeye çalıştığını söylüyor. Rogerian konusma terapisi eğer güzelse hastada öz tahrik süreci oluşturuyor. Bundan dolayı rogeria terapi değişik teknikler sayesinde öğretilemez.
b-)Therapeutic Qualities:
Bazı nitelikler danışmak olmak için önemlidir. Bunlar; özgünlük unconditional positive regard, doğru empatik anlayış.
1-)Genviness Of Transponency:
Danışan deneyimlerini hastasıyla paylaşıyor. Onu yargılamıyor.
2-)U.C Positive Regard:
Danışan hastasını yönlendirmeye çalışmıyor. “Benim düşüncelerime katılmak zorundasın” demiyor.
3-) Accurate Empathy understand:
Danışan hastasını anlamaya çalışır, kendini onun yerine koyar. Hayatıyla ilgili diğer önemli şeyse; karşıyla birlik medyumlara gitmesidir.


Makaleyi özetleyen: Gülsemin Şahin

Hiç yorum yok: