Lilypie Trying to Conceive Event tickers

29 Aralık 2010 Çarşamba

Makale Özeti: Gestaltın Grup Supervizyonuna Yaklaşımı

Karar vermenin dört katmanı, süpervizyonun parçalarını oluşturmaktadır. İlk olarak süpervizörler, karar vermenin önemiyle karşı karşıyadırlar, bu da hastanın gözetim altında olması aynı zamanda da yönetimin güçlendirilmesi anlamına gelmektedir. İkincil olaraktan, süpervizörler grup süpervizyonlarının odaklarını belirlemek durumundadırlar mesela; intrapsişik (bireyler içinde), interpersonal (bireyler arasında), grupaltı (subgroup) ya da tamamen bir grup olarak. Hangi öğrenim durumu, karar verirken süpervizörün farkındalığını ve yardımını artırır? Bunlar sistemin seviyeleri diye adlandırılır. Üçüncül katmanda ilk ikisini aynen takip etmektedir. Son olaraktan, karar vermenin grup için en iyi yolu bağlantılı olarak tahlil edilmiş olur. Bu durum grup denetiminin genel hedefleri açısından büyük önem taşımaktadır.

Gestalt Modeli
Grup süpervizyonu, süpervizörlere artan karmaşıklığı ve kaosu, grup dinamikleri ve gelişimleri süpervizyona eklendiğinde sonuçlarla başa çıkabilmek için fırsat verir. Bu yüzden, grup süpervizyonu, grup terapisiyle ve bireysel süpervizyonla hem aynıdır hem de farklılıkları vardır. Benzerlik kelimelerde olduğu gibi “ süpervizyon” ve “grup” ama bunlar insanları grup süpervizyonunun ne olduğu konusunda yanıltıcı olabilir. Mesela; ana renklerden “kırmızı” ve “sarı”yı ele alırsak, bunların kombinasyonlarından oluşan rengin adı “kırmızısarı” değildir, bildiğimiz gibi “turuncu”dur. Grup süpervizyonunda da aynı şekilde, kırmızı süpervizyonu, sarı grubu ve turuncu da grup süpervizyonunu beraberinde getirmektedir.

Gestalt kavramları – tecrübenin devamlılığı, alan bakış açısı, burada-ve-şimdi, değişimin çelişkili teorisi ve yaratıcı deney- süpervizörü nereye odaklanacağı, nasıl kavramlaştıracağı, alanı nasıl yapılandıracağı ve fenomenolojik tecrübeleri nasıl etkileyeceği konusunda yardımcı olur. Ama Gestalt kavramları büyük ölçüde süpervizörüne yardımcı olmasına rağmen Gestalt grup süpervizyonun var olmaması araştırma gerektirmedir. Bu konuda sorulması ve cevaplanması gereken sorular var: Gestalt grup süpervizyonu bütün süpervizörlere yardımcı oluyor mu?, Gestalt grup süpervizyonu bir alt grupla çalışıldığında diğerlerine göre daha etkilimi?, bütün alanlar araştırıldığında daha fazla soru ortaya çıkacaktır. Empirik bir araştırmanın yapılması zorluğundan dolayı, inanıyoruz ki, danışmanları denetlemek için yapılan araştırmalar az da olsa büyük önem taşımaktadır. Grup süpervizyonun iddiası aynı zamanda danışanı merkezde tutarken, bireysel ve grup ihtiyaçlarını dengede tutabilmeyi gerektirmektedir.


Referans:
Melnick, J., & Fall, M., A Gestalt Approach to Group Supervision, Counselor Education & Supervision (2008), 48, American Counseling Association.

Makaleyi özetleyen: Taha Yüksel

Hiç yorum yok: