Lilypie Trying to Conceive Event tickers

30 Aralık 2010 Perşembe

Özet: The Utility and Comparative Incremental Validity of the MMPI–2 and Trauma Symptom Inventory Validity Scales in the Detection of Feigned PTSD

Bazı çalışmaları yaparken psikologlar en uygun test bataryasını bulmak için çaba harcarlar çünkü bu seçim yapacakları çalışmalar için çok kritik ve önemli sonuçlar doğurabilecek çalışmalardır. Testleri hazırlayan kişiler ne kadar da testlerin güvenilirlik ve geçerlilik aşamalarından geçse de en uygun test bataryası seçimine özen gösterilmelidir. Bu da psikologları en uygun test bataryalarını bulmaları için çalışmalar yapmalarına yöneltmiştir. Bu makale, MMPI-2 ve TSI (Trauma Symptom Inventory)’nin TSSB’yi iyi bir şekilde ölçülüp ölçülmediğini bulmayı amaçlayan bir çalışmadır. Bu testler güvenilirlik ve geçerliliğin yanı sıra birçok aşamadan geçerek TSSB için uygunluğu saptanmaya çalışılmıştır.
Katılımcılar randomize(rastgele) şekilde iki gruba ayrılmışlardır. Birinci grupta katılımcılar TSI ATR ve MMPI-2 F scale(ölçek) hakkında bilgi verilen gruptur. İkinci grup ise hiçbir bilgiyi almayan grup olmuştur. TSI ve MMPI-2’yi kullanan katılımcılarla iş yerinde bir kaza geçiren ve DSM-4-TR göre TTSB tanısı alan hastalar karşılaştırıldı. Bu gruplar arasındaki farklılıklar TSI ATR ve MMPI-2 fake-bad validity scalelerine (F, FB, Fp ve FBS) göre değerlendirilmiştir.
Katılımcılar Ertelenmiş Travma ve TSSB davacıları örnekleminden seçilmiştir. Ertelenmiş Travma örnekleminden 60 katılımcı (23 erkek, 37 kadın) bulunmaktaydı. Bu kişiler a) hayatlarında en az bir kez TSSB yaşamalı (A kriterine göre), b) klinik görüşmelerde eksen 1 bozukluğuna göre kaygı bozukluğu veya başka türlü adlandırılamayan TSSB semptomlarını taşımalıdır, c) en az 6 ay boyunca TSSB’nin semptomlarını taşımamalıdır. TSSB davacılarının örnekleminde ise 84 kişi (58 kadın, 26 erkek) bulunmaktadır. Bu kişiler de çalıştıkları yerde DSM-4-TR kriterlerine göre travmatik bir olay yaşamalılardır. Katılımcıların iyi bir şekilde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Katılımcıların tümüne MMPI-2 ve TSI verilmiştir.
TSI, TSSB’yi değerlendirmek için yapılan 100 tane sorusu olan bir envanterdir. 10 klinik skalası bulunmaktadır ve özellikle TSSB’nin semptomları üzerine yoğunlaşan bir envanterdir. MMPI-2 ise 567 sorudan oluşan ve katılımcıların kendilerine en yakın gelen cümleyi gösteren kutucuğu işaretledikleri kişideki psikopatolojiyi değerlendirmeye olanak sağlayan bir testtir. MMPI-2’nin 4 tane güvenilirlik skalası bulunmaktadır. Bunlar Infrequency (F), Back Infrequency (FB), Infrequency Psychopathology (Fp), and Fake Bad Skalası (FBS). Katılımcılar laboratuar ortamında demografik bilgileri alındıktan sonra travma hakkında başlarından geçen bilgiler de alınmıştır. Daha sonra MMPI-2 ve TSI’yı standart bir bilgilendirmeyle uygulanmıştır.
Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında ATR ve FBS sadece noncoached katılımcılarda ayırt edilebilmiştir. Bu katılımcılara verilen yönergede TSSB için farklı bir şekilde yapılmıştır. Fakat F, FB, and Fp skalaları davacı TSSB örnekleminde noncoached ve validity skalası coached katlımcılarını ayırt edebilmiştir.

Referans:
Efendov, A. A., Sellbom, M. & Bagby, R. M. (2008). The utility and comparative incremental validity of the MMPI–2 and Trauma Symptom Inventory Validity Scales in the detection of feigned PTSD American Psychological Association 20 (4), 317–326

Makaleyi özetleyen: Dolunay Hatipoğlu

Hiç yorum yok: