Lilypie Trying to Conceive Event tickers

30 Aralık 2010 Perşembe

Makale Özeti: Cognitive Processes Mediating Behavioral Change

Bu çalışma psikolojik süreçlerin ve prosedürlerin, davranışları değiştirdiğini ve öz-yeterliliğin gücü üzerinde etkisi olduğunu göstermek için tasarlanmıştır. Bu formülüzasyonda, algılanan öz-yeterlilik seviyesinin, performans düzeyinde belirgin bir atışa sebep olduğu gözlenmiştir. Katılımcıların yeterlilikle ilgili beklentileri ve davranış değişiklikleri ölçülmüştür. Çalışmanın sonucundan elde edilen bilgilere ve verilere göre, öz-yeterlilik ve davranış değişiklikleri arasındaki ilişkinin varlığı doğrulanmıştır. Öz-yeterlilik, doğru ve açıklayıcı bir öngörü unsurdur ve davranış değişikliklerine farklı zorluktaki durumlardaki etkileri kanıtlanmıştır.
Sosyal öğrenme kuramına göre, davranışsal değişiklikler bilişsel mekanizmalrda farklı yöntemlerle gerçekleştirilen yapılandırmalar sayesinde olur. Psikolojik süreçlerin ve ihtiyaçların bir sonucu olarak insan belli davranışlardan sonra belli bazı sonuçlar bekler. İnsanı “davranış değişikliği” davranışına götüren de bir takım beklentileri olmasıdır. Burada yeterlilik ile sonuç beklentileri birbirinden ayrılır. Yeterlilik kişinin inançları, itici güç iken, sonuç beklentilerinde amaç belirli davranıştan sonra bir beklenti haline gelmiş sonuca ulaşmaktır.
Algılanan öz-yetkinlik seviyesi, yalnızca aktivitelerin seçimini etkilemekle kalmaz, ayrıca başlanmış bazı işlerde baş etme çabalarını da destekler. Yeterlilik beklentileri ve yargıları, kişinin ne kadar çaba göstereceğini ve bu çabayı ne kadar sürdüreceğini etkiler. Güçlü yeterlilik ve uzmanlaşma beklentileri, çabaların daha aktif hale gelmesini sağlar.
Bu çalışmada bilişsel mekanizmaların davranışların değişimi üzerinde sistematik bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Tahmin edildiği üzere, elde edilen veriler, kişisel yeterlilik düzeyi yüksek olan kişilerde daha yüksek çaba ve performans, tutarlı ve kanıtlayıcı biçimde tesbit edilmiştir. Yeterlilikle ilgili beklentiler, hedef görevin içeriğinden bağımsız olarak ifade edilemezler. Bazı görevlerde kişi yüksek kabiliyet ve performansa ihtiyaç duyabilir. Beklentilerde yeterlilik ile ilgili yargılarda bu gibi değişkenlere göre farklılık gösterir.

Referans:
Bandura,A., Adams, N., E. & Beyer, J.(1977). Cognitive Processes Mediating Behavioral Change.Stanford University Journal of Personality and Social Psychology, Vol. 35, No. 3, 125-139

Makaleyi özetleyen: Sumeyra Tayfur

Hiç yorum yok: