Lilypie Trying to Conceive Event tickers

30 Aralık 2010 Perşembe

Makale Özeti: ON THE TRANSLATION AND IMPORT OF WILHELM WUNDT’S MEMOIRS, ERLEBTES UND ERKANNTES (1920)

Wilhelm Wundt, yaygın olarak deneysel psikolojinin entelektüel kurucu babası olarak bilinir. Fizikçi ve deneysel psikolog olarak yetişmiş, ‘Principles of Physiological Psychology’ (Fizyolojik Psikolojinin Temelleri) kitabıyla önemli notlar kaydederek, psikolojinin kendine özgü problemleri ve deneyleme metotlarıyla, bir bilim olarak resmen kurulmasını sağlamıştır. Wundt, sergilediği olağanüstü çalışmanın ardından Leipzig’te felsefe profesörü olup, sonrasında laboratuar kurmuştur ve burada da ‘Philosophy Studies’ (Felsefe Çalışmaları) adlı dergisini çıkarmaya başlamıştır. Wundt kurulan bu laboratuarla birlikte pek çok öğrenciyle çalışmıştır. Bu öğrenciler sonrasında psikolojideki düşünce ekollerinin oluşumuna katkıda bulunmuşlardır.
David Leary, Wundt’un deneysel (experimental) ve sosyal (Folk- Völkerpsychologie) psikolojisinin konularının ve metotlarının farklı olduğu görüşünü savunmaktadır. John Greenwood aslında metot olarak sosyal ve deneysel psikolojinin farklı olduğunu ancak psikolojik objelerinde farklılık olmadığını dile getirmiştir.
Wundt’un öldüğü yılda 2 ciltte anıları (memoirs) yayınladı. Wundt’un anıları farklı biyografiksel ve tarihsel konularla doludur. Wundt’un babasıyla ilgili hatıraları pek hoş olmamıştır. 80 yaşlarındayken bile çok canlı bir biçimde, babasını izlemeye çalışırken merdivenlerden nasıl düştüğünü hatırlamaktadır. Ayrıca anılarında, babasının onu bir gün okuldayken ziyaret ettiğini ve öğretmenine dikkatini yöneltmediği için tokatladığını ifade etmiştir. Wundt’un hayatı (1832-1920) büyük tarihsel olaylar içerir, Wundt da bu olayları anılarına taşımıştır. Hatta bir gün yaşadığı büyük köyde, evinin merdivenlerinde otururken, önlerindeki binanın önüne büyük bir kalabalık toplandığını ve binanın ateşe verildiğinden bahsetmiştir. Wundt’un yazdığı anıları, özel hayatı hakkında pek çok bilgiyi gün yüzüne çıkardığı gibi, tarih verilerine de örnek gösterilebilecek niteliktedir.
Erlebtes und Erkantes Wundt’un öğrencileri ve iş arkadaşları hakkında nükteli kısa hikâyeler ve gözlemlerden oluşmaktadır. Bu kişiler; James Cattell, Emile Kraplin, Edward Titchener, G.Stanly Hall, Lightner Witmer, Oswald Küple vs.
Bu makale Wundt’un bilimsel katkılarını açıklamaya yardımcı olmakla kalmamış, Wundt’un çalışmalarında Almanya ve Avrupalı entelektüel ve kültürel tarihin içeriği tayin edilmiştir.

Referans:
D. L, David (2008). ‘On The Translation and Import of Wilhelm Wundt’s Memoirs, Erlebtes und Erkanntes’, Caen, PUC, p. 77–84

Makaleyi özetleyen: Aynur Hikmetumut

Hiç yorum yok: