Lilypie Trying to Conceive Event tickers

31 Aralık 2010 Cuma

Özet: CARL ROGERS : Hümanistik Psikoloji

Hümanistik psikolojiyi bulan Carl Rogers; insanların özünde iyi olduklarını, potansiyellerini yüksek tutabileceklerini ve sergileyeceği davranışları kendi seçebileceklerini düşünür. Eğer karşımızdakini anlamak istiyorsak dünyayı onun gözüyle görmemiz gerektiğini, empati kurmamız gerektiğini düşünür.
Şu soruyu çok düşünür: Neden bazılarımız çok zengin ve mutlu,neden bazılarımız çok mutsuz?
Onun görüşüne göre; istediğimiz şeyler aslında bize iyi gelmiyor.

Carl Rogers Main İdeas

Herşey kendi potansiyelini sürdürür. (The actvalising tedency)
Organismic valving : İyi yada kötü düşüncesinin herkezde olması. Hayvanların kötü şeylerden kaçması gibi. İnsanlarda onlara zarar verecek şeylerden kaçma eğilimindeler.

Unconditional positive regard: Gelişim için sevgiye ve saygıya ihtiyacımız var.Positive self regard için unconditional positive regord’a ihtiyacımız var.

Positive self-regard: Kendine saygı.Eğer bu olmazsa bizde istediğimiz şeyleri elde edemeyiz.

Conditions of worth: Örnek verecek olursak: sınavımdan kaldım,işe yaramazım.

Incongruity: Şuanda ne olduğunla ne olmak istediğin arasındaki boşluk. Aradaki fark ne kadar büyürse bir o kadar mutsuz oluruz.
“Actualising” eğilimimize toplum müdahale edebiliyor. Çevrenin bizim için dedikleri zaman aslında bizim için iyi olmayabiliyor.Rogers psikolojik olarak iyi olanlar içim “mutlu” kelimesini kullanmıyor.”Tümüyle işleyen insan” olarak adlandırıyor.Bu insanlar; deneyimlere açıklar,burada ve şimdiye odaklanırlar, kendileri için ne iyiyse onu yaparlar ve yaratıcıdırlar.
Rogers insanları mutlu edebileceğimizi düşünür. Bu demek değilki insanlar değişmez. Mutlu olmak ya da değişmek insanın kendi içinden gelmesi lazım. Biz sadece onlara kendi seçimlerini yapmak ve düşüncelerini değiştirmeye çalışırız.Tıpkı bir çocuğu bisiklete bindirmek gibi.
Rogers’a göre terapötik ilişki ne kadar iyi olursa terapi içinde sonuç o kadar iyi olur.
• Congruence : Dürüstlük ve içtenlik önemli.
• Empati : Doktor kendini danışanının yerine koyması lazım. Bu şekilde onu anlar.
• Saygı : Terapist danışanına saygı gösterip onu anlamaya çalışması lazım.


Özetleyen: Gülsemin Şahin

Hiç yorum yok: