Lilypie Trying to Conceive Event tickers

31 Aralık 2010 Cuma

Makale Özeti: Using Compassion Focused Cognitive Therapy to Promote Self-soothing in Shame Based Difficulties

Merhamet odaklı terapi yüksek özeleştiri ve aşırı utangaç insanlar ile çalışmak için bir tedavi yaklaşımıdır. Gilbert, insanların kendi kendini sakinleştirme yeteneği ekseninde duygu düzenleme sistemine odaklanarak çalışmıştır. Merhamet Odaklı Terapi kişinin düşünceleri ve davranışları yerine (sadece) mantığın anlaşılması ve yaralılığına odaklanır. Onları değiştirirken güven duygusu ve desteklemeye önem verir. Merhamet odaklı terapi, davranıştan ziyade terapi mantığının kavranmasını ele alıyor. Utanç ve öz eleştiri tanı koymada ve klinikte görülen durumda, bu çalışma klinik çalışmalarda geniş bir hizmet yelpazesine yarar sağlamaktadır.

Utanç ve ileri seviyede kişisel eleştiri depresyon, sosyal kaygı, yeme bozuklukları, travma sonrası stres bozuklukları ve kişilik problemleri gibi çeşitli problemlere neden olduğu düşünülmektedir. Utanç ve özeleştiri vurgulandığında ve bu bozukluklar sürdürüldüğünde bunlarla çalışmak zorlaşır. Bu tür zorlukları nedenlerinden biri de, insanların deneyimleri, kendini sakinleştirmemeleri ve yeteneklerini geliştirememiş olmalarıdır. Merhamet zekâ eğitimi (CMT) özellikle kronik sorunları olan kişilerde utanç ve özeleştiri için geliştirilmiştir. Merhamet akıl eğitimi çocukluğunda kötü şeyler yaşamış bazı insanların kendilerini sakinleştirememe veya kendi ruhsal içtenliğini hissedememesinden tanımlanarak geliştirilmiştir.

Terapi danışanlarına kişisel eleştirinin ve utanmanın birçok bakış açısı ve işlevini fark etmede yardımcı olmaktadır. Terapi ilk olarak, içsel utanma ile dış etkenler tarafından kaynaklanan utanma ve küçük düşürülme arasındaki farkı açıklamaktadır. Terapi danışanların bu sorunlara karşı çözüm bulma yolunda ki korku ve koruma stratejilerinde yaşadıkları zorlukları formüle etmektedir. Terapi ikinci olarak, terapötik ilişkide temel merhamet bileşenlerine, insanlara merhamet yeteneklerini keşfetmeye ve nasıl merhametli olunacağına öğretmeye odaklanmıştır.

Terapi insanda psiko-evrimsel modelin tehdit ve kendini sakinleştirmenin anlatılmasına odaklanmıştır. Terapi tehdide yanıt olarak verilen utanç ve öz eleştirinin doğasını anlamak üzerinde durmuştur. Merhamet odaklı terapi yaklaşımı utanç ve kişisel eleştiri ile çalışırken bazı tedavi kuralları ve yaklaşımları uygular.


Merhamet odaklı terapinin klinik uygulamadaki öneminin artması nedeni insanların son derece kendini eleştiren, derin utanç duyguları ve kendilerini sakinleştirme ile mücadele eden insanların acı çekmesi olmuştur. Son zamanlarda araştırmacılar bilişsel terapide travma geçirmiş kişilerde utanç ve merhamet geliştirmek üzerine çalışma yapmaktadırlar.

Referans:
Lee. D., “Using Compassion Focused Cognitive Therapy to Promote Self-soothing in Shame Based Difficulties” Head of Berkshire Traumatic Stress Services, and Honorary Senior Lecturer at University College London
&
Gilbert P.,“An Introduction To The Therapy & Practice Of Compassionate Mind Training For Shame Based Difficulties”

Makaleyi özetleyen: Fatma Avcı

Hiç yorum yok: