Lilypie Trying to Conceive Event tickers

29 Aralık 2010 Çarşamba

Makale Özeti: RETRACING THE FOOTSTEP OF WILHELM WUNDT: Exploration in the disciplinary Frontiers of Psychology and in Völkerpsychologie

Eleonare Wundt, babası Wilhelm Wundt’un hayatı boyunca asistanlığını yapmış, babasının ölümünden sonra da onun akademik çalışmalarıyla ilgili bir katalog düzenlemiştir. Bu çalışmada bu katalog, Wundt’un katkılarını incelemek, Wundt’un düşüncelerini öğrenmek adına kullanılmıştır. Katalog 1927 yılında yayınlanmış, dört ana bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde Wundt’un yayınları kronolojik bir sırayla listelenmiştir. 2.bölümde bu yayınlar konularına göre düzenlenmiştir. Eleonare Wundt, babasının yayınlarını dokuz kategoride sınıflandırmıştır. Bunlar; doğa bilimleri, psikoloji, felsefe, pedagoji, tarih bilimi, politika, dergi & kitap yayınları. Bununla birlikte psikolojik çalışmaları Völkerpsychologie ve deneysel psikoloji olmak üzere iki bölümde incelemiştir. 3.bölümde Wundt’un çalışmalarının çevirisi (hangi dile çevrildiğini de kapsayarak) listelenmiştir. Wundt’un birçok makalesi ve çalışması Rusça, İngilizce ve İspanyolcaya çevrilmiştir. Ve son olarak da, Heidelberg, Zürich, ve Leipzig Üniversitelerinde Wundt’un işlediği ders konuları tanımlanmıştır.
Makalede, Wundt’un doğa psikolojisinin diğer bilimlerle ilişkisi ele alınmıştır. Wundt, ilk çalışmalarında duyum ve imgeleri araştırarak, karmaşık zihinsel yaşantıların yapısını incelemeye çalışarak kimyayı örnek almıştır. Kimyada, nasıl birleşik maddelerin yalın elementlerden oluştuğu çözümleme ile anlaşılıyorsa karmaşık bilinç olaylarının yapısal açıdan çözümlenmesi ile de psişik olayların daha iyi anlaşılıp açıklanabileceğini ileri sürmüştür. Wundt’a göre psikolojinin amacı, bilincin karmaşık yapısını çözümlemek zihnin en yalın öğelerini araştırmak ve bunlar arasındaki ilişkileri bulup yasalar halinde formüle etmektir. Wundt, bir laboratuar ve derginin kurulmasıyla araştırmalarını düzene koyup, sonrasında felsefeye yönelmiştir. Etik, mantık ve sistematik felsefe üzerine yazılar yazmıştır. Yeteneğini odaklaştırdığı başka bir alan olan kültürel psikolojiye yönelip, 10 ciltlik Völkerpsychologie’ye yazmıştır. Völkerpsychologie dilde, sanatta, efsanelerde, gelenek ve göreneklerde, kanunlarda ve ahlakta kendisini gösteren üst düzey zihinsel ve psikolojik süreçlerin incelenmesini konu edinir. Wundt, Völkerpsychologie’de üç çift temel kavramı tanımlamıştır. Bunlar; kolektif ruh- kolektif zihin, tarih öncesi- tarih ve birey- toplum kavramlarıdır. Wundt’a göre, psikolojik süreçler, ruhu değil zihni böler. Völkerpsychologie, yeni bir bilim olarak psikolojinin deneysel ve sosyal psikoloji olmak üzere bölünmesine yardımcı olmuştur.

Referans:
Wan-Chi, W. (2009). Retracing the Footstep of Wilhelm Wundt: Exploration
in the Disciplinary Frontiers of Psychology and in Völkerpsychologie. History of Psychology, 12, 229-65

Makaleyi özetleyen: Aynur Hikmetumut

Hiç yorum yok: