Lilypie Trying to Conceive Event tickers

23 Aralık 2010 Perşembe

Makale Özeti: Essentials of 16PF Assessment

Bikett Cattel ve James Schuerger tarafından 2003 yılında yazılan bu kitap 16 kişilik faktörü envanterinin içeriğini ve tarihini anlatmaktadır. Faktör analizi ile kişilik özelliklerini organize etmeyi bulan kişi Spearman olmasına rağmen bunu geliştiren ve tamamlayan Raymond Cattel dır. 16PF envanterinin ilk versiyonu 1949 yılında Raymond Cattell tarafından yayınlanmıştır. Faktör analizi ile elde edilen sonuçlar kişiliğin bütününü ölçmeyi hedeflemiştir. Zamanla daha çok gelişen ve birçok alanda kullanılan 16PF envanteri önemli davranışların öngörülmesi için yapılan araştırmalarda çokça tercih edilen bir araç haline gelmiştir.
16PF kişilik envanteri, 16 temel kişilik özelliği ve 5 genel kişilik özelliğini ölçen dünyada en çok kullanılan ve en güvenilir testlerden biridir. 16 temel kişilik özellikleri şunlardır; Sıcakkanlılık, Problem Çözme, Strese Tolerans, Baskınlık, Canlılık, Kurallara Bağlılık, Sosyal Girişkenlik, Duyarlılık, Dikkat, Soyuta Odaklılık, Ketumluk, Kendini Sorgulama, Değişimlere Açıklık, Kendine Yeterlilik, Mükemmeliyetçilik ve Gerginlik. 5 genel kişilik özelliği ise; Dışadönüklük, Endişe Düzeyi, Gerçekçilik, Bağımsızlık ve Oto-Kontrol. Bu özelliklerin temelinde kendine güven, anlayış, güvenilirlik, değişime açıklılık, otoriteye karşı tutumu, yaşanılan aksiliğe gösterdiği tolerans, empati yapabilme kapasitesi, öğrenme şekli, strese toleransı gibi özellikleri değerlendirmektedir.
Bu envanterin kullanım alanı oldukça geniştir. İşe alımda, rehberlik alanında, öğrencilerin meslek seçiminde, kariyer gelişiminde ve klinik alanında kullanılmaktadır. İnsanların güçlü ve zayıf olduğu yanları ortaya çıkarmaktadır. Hangi alanda ne gibi çalışmalar yapması gerektiği hakkında bilgi verilmektedir. Kliniklerde ise hastaların kişilik özelliklerini öğrenip onlarla daha iyi iletişim kurabilmek için kullanılmaktadır. Şirketlerde personel alırken de uygulanan bu test, işe alınacak kişinin problem çözme stiline, liderliğine, üretkenliğine, dürüstlüğüne bakılmakta.
16PF Kişilik Envanteri tek bir formdan ve 185 sorudan oluşmaktadır. 16PF kişilik envanterinin sonucu faktör analizi kullanılarak elde edilir. Raporda 16 temel kişilik özelliklerinin ve 5 genel kişilik özelliklerinin puanları ve profili yer almaktadır. Bu profilde, testi alan kişinin 16 Temel Kişilik Özelliği ve 5 Genel Kişilik Eğilimine göre tüm boyutlardaki puanları yer almaktadır. Her faktör, 10lu bir skalada sağ (dışa dönük, endişeli, bağımsız) ve sol (içe dönük, rahat, kabullenen) anlamlarıyla birlikte gösterilmektedir.
35 dilde çevirisi bulunan 16PF envanteri psikometrik kriterlere uygunluğu yapılan güvenilirlik testleri ile ortaya çıkmıştır.

Referans:
Cattell, H. E., & Schuerger, J. M. (2003). Essentials of 16PF Assessment. A. S. Kaufman, & N. L. Kaufman (Eds.), Overview (pp. 1–18). John Wiley.

Makaleyi özetleyen: Büşra Toktaş

Hiç yorum yok: