Lilypie Trying to Conceive Event tickers

27 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti: Rüyalar

Rüyalar, levh-i mahfuzda bulunan ilahi bilgilerden gelen ve ruhun uykudayken ekrandan okuduğu bilgilerdir. Bundan dolayı, tasavvufta rüyanın önemli bir yeri vardır. Çünkü rüyaların önemli mesajlar taşıyor olabileceğine inanılır.
Tasavvuf rüya görmeyi şu şekilde anlatır: ruh uykudayken bedenle olan bağını koparıp ayrılır ve levh-i mahfuz denilen ilahi ekrandan kendiyle alakalı bölümleri okur. Uynanırken de ruh, bedene geri döner. Aynı zamanda insanlardaki yedi farklı ruhtan da bahsedilir. Kişinin sahip olduğu ruh seviyesine göre rüyalar da farklılık gösteriri. Mesela ruh-i hayvani ve nebatinin gördüğü rüyalar, kişinin güdülerini ve nefsani arzularını yansıtır.
Tasavvufta rüya görmek kadar görülen rüyayı doğru kişiye anlatmak da çok önemlidir. Rüyalar sadece ehline anlatılmalıdır. Çünkü bu insanlara anlatılan rüyaların cevabı onların kalbine ilham olunur. Rüyaları sürekli başkalarını çekiştirenlere değil, temiz bir ağza sahip olanlara anlatmak gerekir. Yeni dervişler acayip şeyler hatta kabuslar görebilir. Bu rüyalar tabir edilmez ve ilaç mahiyetinde zikir çekmeleri mürşidleri tarafından öğütlenir. Mesela Allahın isimlerini belli bir sayıda tekrarlamaları veya birtakım duaları okumaları söylenir. Bu acayip rüyalar derişin egosunun yani nefsinin onu tasavvuf yolundan koparmaya çalıştığını ve ne kadar bocaladığını gösterir.
Bir niyet üzerine görülen rüyalar da tasavvufun bir parçası olarak ele alınabilir. Bu tür rüyalarda, yatmadan evvel herhangi bir sıkıntımıza çözüm bulmak için ilahi rehberlik etmesi beklentisiyle niyet edilir. Niyet etmeden evvel tefekkür etmek çok önemlidir.
Rüyaların yorumlanması hakkında çok fazla rivayete rastlamak mümkünüdür. Bazı kitaplarda “elma şu anlama gelir, balık şu anlama gelir” şeklinde bilgiler yazar. Bunlar gerçek yorumlar değildir. Yine de rüyaları doğru yorumlamak mümkündür. Doğru yorum yapabilme Allahın bir lütfudur ve Allah bu kabiliyeti kullarından Salih olanlarına nasip etmiştir. Rüyadaki nesnelerin ve sembollerin birer anlamı vardır. Onları sadece gerçekten bilgili olanlar okuyabilirler. Bu sembollerden çıkarılan anlam seviyeden seviyeye, kişiden dişiye ve ruhtan ruha farklılık gösterir. Bundan dolayı sembolik nesneler hakkında düşünüp bir yargıya varmak kolay değildir.
Sonuç olarak, rüyalar tasavvufta önemli bir yere sahiptir. Çünkü ilahi bir kaynağı vardır ve inanın durumuyla, geleceğiyle ilgi önemli mesajlar veriyor olabilir. Rüyalar, Allahın sonsuz ilminden bizlere lütfettiği damla hükmünde ikramlardır.

Referans:
Frager, R. (2004). Rüyalar. Aşktır Asıl Şarap.(Çev.: Ö.Ç olakoğlu), ss . 61-71, İst.: Gelenek yayıncılık.

Makaleyi özetleyen: Fatma Yıldız

1 yorum:

Adsız dedi ki...

"Bazı kitaplarda “elma şu anlama gelir, balık şu anlama gelir” şeklinde bilgiler yazar. Bunlar gerçek yorumlar değildir. Yine de rüyaları doğru yorumlamak mümkündür. Doğru yorum yapabilme Allahın bir lütfudur ve Allah bu kabiliyeti kullarından Salih olanlarına nasip etmiştir. Rüyadaki nesnelerin ve sembollerin birer anlamı vardır. Onları sadece gerçekten bilgili olanlar okuyabilirler."
Çok güzel...