Lilypie Trying to Conceive Event tickers

15 Aralık 2010 Çarşamba

Makale Özeti: Personality for free: Psychometric properties of a public domain

Bu araştırmanın amacı; Goldberg’in Uluslar arası Kişilik Envanterinin 50 maddesi ile Avusturalyan Kişilik Envanterinin (Australian Personality Inventory) psikometrik özelliklerini karşılaştırmaktır.
1. çalışmada halk arasından rastgele seçilmiş olan 7615 katılımcıya büyük beş faktör envanterinin 50 maddesi, internet üzerinden uygulanmıştır. Bunu yanı sıra, demografik bilgiler içeren ve genel sağlık ve zihinsel durumla ilgili sorular içeren anket de uygulanmıştır. Sonuç olarak ise, halk arasından gelen sonuçlara göre beş büyük faktörün, Avusturalyan Kişilik Envanteri ile iç tutarlılığı (internal reliability) yeterli görülmüştür. Duygusal denge faktörü için bulunan sonuçların dağılımında pozitif şev görülürken, yeniliğe açıklık ve sorumluluk faktörleri için bulunan sonuçların dağılımında negatif bir şev ortaya çıkmıştır. Faktör analizine baktığımız zaman ise duygusal denge faktörünün 10 tane maddesi de, duygusal denge faktörünün etken yükü (factor loading) üzerinden yüksek çıkmıştır. Aynı şekilde, sorumluluk faktörünün 10 tane maddesi ile sorumluluk faktörünün etken yükü yüksek çıkarken; yeniliğe açıklık faktörünün 7 maddesi, dışadönüklük faktörünün 4 maddesi ve uyumluluk faktörünün ise 5 maddesi etken yükü üzerinden yüksek çıkmıştır. Özet olarak ise, yalnızca duygusal denge ve sorumluluk faktörleri için, açıkça beş büyük faktör üzerinden sonuç çıkarılabilir.
2. çalışmada ise 271 üniversite öğrencisinden kişilik envanterini tamamlamaları istenmiştir. Sonuç olarak ise, 1. çalışmada olduğu gibi API envanterinin her bir maddesi için iç tutarlılık (internal reliability) oranı yüksek çıkmıştır. Yine 1. çalışmada olduğu gibi duygusal denge faktörü için bulunan sonuçların dağılımında pozitif şev görülürken, yeniliğe açıklık ve sorumluluk faktörleri için bulunan sonuçların dağılımında negatif bir şev ortaya çıkmıştır. 1. çalışmaya karşı olarak ise, 2. çalışmanın faktör analizi Beş Faktör Modelinin yapısını desteklemiştir.
Her iki çalışmada da iç tutarlık oranı yüksek ve benzer çıkmasına rağmen, kişilik özelliklerinin ortalamaları farklı çıkmıştır. Yeniliğe açıklık faktörü ve dışa dönüklük faktörleri sonuçları genç grupta (2. çalışmada) daha yüksek çıkarken, uyumluluk ve sorumluluk faktörleri ise yaşlı grupta (1. çalışmada) daha yüksek çıkmıştır.
Sonuç olarak ise, bu çalışmada beklendiği gibi, Avusturalyan Kişilik Envanteri (API) ile Beş Fakötör Modeli (FFM) arasında tutarlılık görülmüştür.


Referans:
Murray G., Judd F., Jackson H., Fraser C., Komiti A., Pattison P. & Robins G. (2009). Personality for free: Psychometric properties of a public domain Australian measure of the five-factor model. Australian Journal of Psychology, 61, 167–174.

Makaleyi özetleyen: Merve Feyizoğlu

Hiç yorum yok: