Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti: A Tribute to Rollo May and the Arts

Rollo May sanatı insan ruhunun, bir ifadesi olarak görmüştür. Bu makale de, May’ in sanata olan övgülerinin ve ona verdiği desteğin, aslında psikoloji bilimine ne kadar katkı sağladığıyla ilgilidir.

May’in psikoloji bakış açısı eski klasiklere, insanlığa ve Yunan mitolojisine temellendirilmiş, sanattan çok beslenmiştir ve onun psikoterapi tedavisinin vizyonu geniş bir kültürel eğitime sahip olmayı gerektirmiştir. Rolo May hızlı şekillenmelere ve sadece teknik tutumlara karşıdır. Bu perspektiften bakılırsa onun psikoterapi vizyonuna, bugünün psikoloji manzarasında fazlaca ihtiyaç vardır.

Bu makalenin yazarı ve aynı zamanda psikoterapist ve dans/hareket terapisti olan Ileme Serlin, insan ruhunun derinlerde kalmış ve ulaşılması zor kısımlarına ulaşmak için sanatın gücünün tecrübe edildiğini belirtiyor. Bununla, May’ in Yaratma Cesareti adlı kitabındaki ‘’Varlığımızı yaratıcılığımızla ifade ederiz.’’ sözünün altını çiziyor.

May, insani problemlerin, eski yunan trajedilerinde geniş bir içerikle ve tüm sanatlarda gözlemlenebileceğini ve kendisinin bunu çokça gözlemlediğini belirtiyor. Avrupa varoluşçuluğunun kökleri anlamsızlık, bölünme gibi kavramlarda temellendirilirken, Rollo May insan kapasitesinin, güzelliği, anlamı, birleşmeyi ve hayatımızı hareketlendirmeyi yarattığını vurgulamaktadır.

May Yaratma Cesaretinde sanatçıların toplum üzerindeki rolünden de bahsetmiştir. Ayrıca, psikolojik kuramların önüne geçemedikleri eğilimlerden birinin de sanatçıyı hasta ilan etmek olduğunu söylemiştir. Normal düşkünü psikolojinin normalden sapmayı hasta görmesine karşı May sanat olgusunu’’ psikolojinin ötesi’’ olarak kayda geçirdi. May, sanatçıyı psikanalizin hasta yorumundan kurtarıp, normal ve nevrotik tipler bir üçüncüsünü ekleyerek ki sanatçıyı kendi başına yaratıcı bir tip olarak adlandırıyor ve en önemlisi de nevrotiğin bir yönü eğer sanatçılarda varsa bunun normali aşma değil, yukarıya, yaratıcı tipe doğru aşma olduğunu söylüyor.

Makalede şair ve sanatçı olan Anne Sevton, Sylvia Plath ve Maria’ nın hikâyeleri üzerinde durularak yaratıcı şair ve artist kadınların neden intihara yöneldiklerini ifade etmeye, açıklamaya çalışıyor. Buna binaen May, bir terapist olarak hastayla beraber güzelliği ve kişisel ve tüm insanlık tecrübeleriyle, dünya çapındaki değerlerin görülebilmesini ve sanatın bizim yaşamımızı derinleştiren, durulaştıran bir özelliğinin olduğunu hatırlatmaktadır.

Referans: I. Serlin, A Tribute to Rollo May and the Arts, Jnion Street Health Associates, Søn Francisco, CA, USA.

Makaleyi özetleyen: Merve Sarı

Hiç yorum yok: