Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti:Influence of Carl Jung and William James on the Origin of Alcoholics Anonymous

Anonim Alkolikler dünyadaki en etkili kendine yarım organizasyonudur. Türkiye’de bilinen adıyla “Adsız Alkolikler” dir. Adsız alkolikler deyince psikolojide akla 2 isim geliyor; biri İsviçreli psikiyatrist Carl Gustav Jung diğeri ise Amerikalı filozof ve psikiyatrist William James’tir. Bu makalenin amacı Adsız Alkoliklerin tarihi hakkında bilgi vermek ve C.G. Jung ve William James’in alkolizm hakkındaki görüşleri ve alkolizmin tedavisi hakkında bilgi vermektir. Ayrıca makalede Jung ve James’in hayatlarından alkolle ilgili olaylar yer almıştır.
Adsız Alkolikler Nasıl Başladı
1930’da Rowland Hazard adında bir banker borsanın düşmesi sonucunda yoğun umutsuzluğa düşer ve kendini alkole verir, öyle ki alkol onun için kontrol edilemez hale gelir. Hazard Zurich’de (Switzerland) ünlü psikiyatri Carl Jung’a gider ve 1 yıldan fazla bir tedavi süreci geçer. Fakat Hazard’ın Amerika’ya dönmesinden birkaç hafta sonra tekrar alkol alma isteği nükseder ve Jung’a ilaçların bu konuda hiçbir etkisinin olmadığını söyler. Bunun üzerine Jung Hazar’a bazı çeşitli dinsel dönüşümden sonra alkolik kurtarıcıya görünmesini tavsiye eder ve Hazard, Frank Buchman’ın kurduğu Oxford Grubuna katılır. Oxford Grubu İsa’nın öğretileri ile ilgili olan bir gruptur ve hala Avrupa’da ve Amerika’da faaliyeti sürmektedir. Oxford Grubu hiçbir mezhebe ait değildir ve amacı eski Hristiyan uygulamalarına dönmektir. Üyelere a)genel ve kişisel itiraflar uygulatmak b)kendini tamamen Tanrı’nın iradesine bırakmak c)sessiz zamanlarda ilahi rehberlik dinlemek d)oluşan zararları onarmak e) 4 mutlak(dürüstlüğü, sevgiyi, saflığı, bencil olmamayı) uygulatmak amaçlanmıştır.
Hazard zamanla alkolü bıraktı ve Grubun aktif üyesi olup, diğer alkoliklere deneyimleriyle faydalı olmaya çalıştı. Hazard Edwin Ebby adında alkolden hapsedilmek üzere bir adamı grup birliğiyle kefalet ödeyerek kurtardı ve Grup tarafından rehabilitasyona alındı. Hazard, Edwin Ebby’e Junng’un mesajını ileterek Edwin’in uzun süre ayık kalmasını sağladı. Aynı şekilde Edwin’de alkolik arkadaşı Bill Wilson ile iletişime geçti ve Oxford Grubunun amaçları olan; problemin itirafı, problemi yenmek ve yardım almayı açıkladı. Grup üyeleri Wilson’u ziyaret etti ve akılla barış, yeni hayatı hissetmek ve yakarış gibi kavramlar üzerinde durdular ve kiliseye davet ettiler. Ancak Wilson’un kiliseye gittiğinde sarhoş olması Wilson’u ayıltıp kilisede konuşulanları dinlemesini sağlamakla sonuçlandı. Ertesi sabah Wilson sakinleşmek için başladığı alkolle 3 gün yataktan kalkamadı ve hastaneye yatmaya karar verdi. Wilson hastanede belladonna(eski bir depresyon tedavisi; yüksek dozajda halüsinasyon etkisi yapabilir) tedavisi gördü ve yaşadığı sıra dışı deneyimle(odanın bir anda ışıkla dolması) William James’in Varities of Religious Experience adlı kitabına yöneldi. William James’in manevi deneyimler hakkındaki düşünceleri Wilson’u etkiledi ve Oxford Grubuna katılıp alkolikler için gönüllü oldu.
Wilson alkol problemleri olan yerel cerrah Robert H. Smith ile tanıştı ve William Smith’i Oxford Grubu’na davet etti. Smith katıldığı bir konferanstan sonra tekrar içti ve bu onun son alkol alışıydı. O gün Adsız Alkoliklerin temeli atıldı(10 Haziran 1935). Alkolik Gruplar New York ve Akron’da Wilson Smith başkanlığında toplandı.(1937 Ağustos) Wilson Adsız Alkolikler adlı kitabını yazdı ve yayınladı(Nisan 1939) ve hala AA’nın(Adsız Alkolikler) temel metinleridir. Grup Cleveland ve diğer şehirlerde benimsendi ve Cleveland Grubu Adsız Alkolikler Grubu olarak adlandırıldı. AA büyüdü ve dünyada en etkili kendine yardım organizasyonu oldu.
Carl Gustav Yung
Carl Gustav Yung 1875’de Switzerland’ın küçük bir köyünde doğmuştur. Babası Protestan ve papazdır. Annesi gizemli ve gözle görülmeyen şeyleri görebiliyordu ve Jung bunu “spiritualism” (maneviyat- tinselcilik) ile açıklamıştır. Jung başarılı bir öğrenciydi ve 1895’de Basel üniversitesinden fen ve tıp derecesiyle mezun oldu. Jung tezini psikoloji ve occult (gizli- büyülü) olguların patolojisi üzerine yazdı. Jung alkolizmi alkol yoksunluğu olarak tanımlamıştır ayrıca Katolik kilisenin katı itiraf sisteminin ve vicdan yöneticisinin terapötik bir kurum olduğunu belirtmiştir.. Burgholzli’ de Jung, Sigmund Freud’la bir araya geldi. 1909’da Sigmund Freud’la birlikte Clark üniversitesinin 20. yıldönümüne katıldı ve orada William James ile görüşme fırsatı buldu.. Jung 1913’de Freud’la olan ilişkisini kesti. Jung Hazard’la ilgilendiği dönemde Zurich’de kendi analitiksel teorisini yazdı. 1933’de “In Modern Man in Search of a Soul”u yazdı. Jung da Wilson gibi alkolizmle ilgili dönüşüm deneyleri hakkında yazmıştır. Jung ve William James’in ortak noktası spiritüalizme olan ilgileridir ve Jung ölmeden önce William James ile bir süre yazışmıştır.
William James
William James 11 Ocak 1842’de doğdu. Babası dindar ve eğitime çok önem veren biriydi. William James Harward’dan tıp derecesiyle mezun olmuştur. Harward’ da fizyoloji, psikoloji ve felsefe dersleri vermiştir. 1890’da “The Principles of Psycholog”y adlı kitabı yayınlandı. James alkolizmi genetiksel ve kronik rahatsızlık gibi ele aldı. The Principles of Psychology”’de “sarhoşluk sevgisinin beynin tamamen tesadüfü duyarlılığı olduğunu ve sebeplerinin moleküler diyarın içinde” olduğunu vurgulamıştır. James alkoliklerin bağımlılık kalitelerini göstermek için pek çok kıssa üretmiştir.
AA’ya birçok yönden benzeyen ve James’den etkilenen bir hareket olan Emmanuel Hareketi James’in düşüncelerinden faydalanan sinirsel bozuklukları(alkolide kapsayan) tedavi eden bir harekettir. Emmanuel Hareketlerini ilk etapta Richard Peabody (alkolik rehabilitasyonlarıyla ünlü ) daha sonra AA benimsemiştir. Emmanuel Hareketleri tedavisi; itiraf etmek, problemi kabul etmek, dinsel güveni sağlamak, bilinçli olarak negatif duyguları pozitife çevirmek, rahatlatmak ve tavsiyelerde bulunmaktır. James alışkanlıkların doğası ve bu alışkanlıkların(alkol gibi) değiştirilmesi zorluğundan bahsetmiştir. James Adsız Alkolikler kitabında bahsi geçen tek yazardır(manevi deneyimler). James ölümüne kadar alkolik rehabilitasyonda yer aldı ve ilaç tedavisi de kullandı(LCD ve niacin) Acil durumlarda önceden alkoliklerde uygulama yapılmıştır. Adsız Alkoliklerin 12 aşamalı çalışmasında ilk 3 aşamada grup üyeleri eğer kişinin yeterince acı çektiğini düşünmüyorsa dışarı gönderir sonra yenilgiyi kabul etme uygulamaları ve tavsiye edilecek yardım aranır. James’e göre alkolikler hasta akıl ve sağlıklı akıl olarak kategorilendirilmiştir.
Hasta ve sağlıklı zihin karşılaştırmasında Wall’e göre hasta zihni; ışıkta yaşamak yerine fare deliğine tutunmak tasa, sefalet, korku üretmek olarak açıklıyor. James’e göre ise bir karşılaştırma söz konusu değildir, her ikisinin de avantajı vardır.
Jung ve James birçok yönden benzerdi ikisi de dindar ailelere sahipti ve her ikisinin de nörotik eğilimi ve tıbbi derecesi vardır. Ayrıca her ikisi de spiritüalizm’ e büyük ilgi göstermişlerdir.


Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen: Seçkin Ceylan

Reference
Finlay, S. W. (2000) Influence of Carl Jung and William James on the Origin of Alcoholics Anonymous, Review of General Psychology, 4,1,3-12

Hiç yorum yok: