Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti:MMPI-2 Depresyon, Kaygı ve Öfke İçerik Ölçeklerinin Ölçüt Geçerliliği Açısından Değerlendirilmesi

Minnesota Üniversitesinde Hathaway ve Mckingley tarafından geliştirilen Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri, hem hastanın kişilik özelliklerinin değerlendirilmesine hem de toplumsal becerilerini ölçmeye olanak sağlayan bir envanterdir. MMPI’ın etkin ve güçlü bir sınıflandırma ölçeği olduğu ve Türkiye’deki standardize edilmiş hali normal ve psikiyatrik sorunları olan insanları ayırt etmede oldukça etkili bir araç olduğu kanıtlanmıştır. Test geliştirilirken normal olan ve normal olmayan kişilere uygulanarak normal olanla normal olmayan kişileri ayırt edici soruların yapılandırılması sağlanmıştır. Norm gruplarını güncellemek ve bazı uygun olmayan ya da yanlış görülen soruları değiştirmek için MMPI-2 oluşturulmuştur. Yeni oluşturulan MMPI’ ın sorularının değiştirilmesi testin içerik ölçeklerinin yeterli olup olmadığı hakkında soru işaretleri meydana getirmiştir. MPPI kişilik testinde artan ve azalan değerler üzerinde durulmaktadır fakat içerik ölçütlerindeki yetersizliklerden dolayı testin ölçebilirliğini azalmaktadır.
Bu çalışmada yenilenen MMPI’ ın yani MMPI-2’nin Depresyon, Kaygı ve Öfke içerik ölçeklerinin iç tutarlılığını ve ölçüt geçerliliğini belirlenmesi üzerinde durulmuştur. Depresyon için, Beck Depresyon Envanteri; Kaygı için Beck Anksiyete Envanteri ve Öfke için Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği yordayıcı olarak kullanılmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesinden, 19-24 yaş aralığında 196 öğrenci (122 kadın, 74 erkek) çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. MPPI-2’nin üç içerik ölçeğini tek formda oluşturulmuştur diğer 3 ayrı ölçek yine ayrıdır ve bu ölçekler her bir katılımcıya tek bir oturumda verilmiştir. Depresyon, kaygı ve Öfke açısından cinsiyete bağlı farklılıklar oluşacağından dolayı erkek ve kadın için ayrı analizler yapılmıştır.
Araştırmanın sonuçlarına göre MMPI-2’nin Depresyon, Kaygı ve Öfke içerik ölçeklerinin yeterli ölçüm gücüne sahip olduğudur. İki farklı örneklem grubun iç tutarlılığı oldukça yakın çıkmıştır. MMPI-2’nin depresyon ölçeğinden alınan puanlar arttıkça depresyon belirtilerinin de arttığı görülmüştür. Kaygı (MMPI-2) ve depresif duygu durum (BDE) arasında da orta düzeyde bir ilişkinin olduğu yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. BDE ile MMPI-2 Öfke İçerik ölçeği arasında ise anlamlı fakat zayıf bir ilişki çıkmıştır. MMPI-2 Öfke İçerik Ölçeğinde puanlar arttıkça kişinin öfkesinin arttığı, aynı zamanda bunun dışa vurma ihtimalinin de artığı ve ayrıca da bu kişilerin öfkelerini kontrol etmekte güçlük çektikleri söylenebilir. Analiz sonuçlarına göre kişinin öfkesini içe atma eğilimi, Depresyon içerik ölçeğiyle anlamlı bir ilişki çıkmıştır. Aynı şekilde MMPI-2 Öfke İçerik Ölçeği ve BDE arasında anlamlı bir ilişki çıkmıştır.
Araştırmanın kendine sınır koyduğu noktalardan biri ölçümlerin normal örneklemden alınmış olmasıdır. Sonuçta alınan ölçütler psikolojik rahatsızlığı olan insanlarla genellenecektir. Fakat MMPI-1’de de seçilen grubun normal bir popülasyon olduğu düşünülünce çalışma bu açıdan yine güvenilir özelliklere sahiptir. Bunun yanında analiz ve değerlendirmelerin ham puan üzerinden yapılması araştırmanın sınırlılığını gösteren etkenlerden bir tanesidir. Çünkü farklı içerik ölçeklerinden alınan puanlar arasında bir karşılaştırma yapılmasını engelleyen bir durumdur. Daha sonraki çalışmalarda MMPI-2’nin el kitabı çıktığında bunun için standart puanlarla işlemler yapılıp farklı içerik ölçekleri birbiriyle karşılaştırılabilir.

Referans:
Uluç, S. (2008). MMPI-2 Depresyon, Kaygı ve Öfke İçerik Ölçeklerinin Ölçüt Geçerliliği Açısından Değerlendirilmesi. Türk Psikiyatri Dergisi. 19(1):57-66

Makaleyi özetleyen: Dolunay Hatipoğlu

Hiç yorum yok: