Lilypie Trying to Conceive Event tickers

10 Aralık 2010 Cuma

Makale Özeti: THE 16PF AND MARITAL SATISFACTION INVENTORY AS PREDICTORS OF MISSIONARY JOB SUCCESS

Bu makale evlilikteki memnuniyet ve iş başarısı üzerinde durmuştur. Mutlu evliliğe sahip olanların iş yaşamlarını pozitif yönde etkilediği üzerinde bir çok araştırma bulunmaktadır. Rogers ve May (2003) evlilikteki memnuniyetin, iş yaşantısında uzun süre etkili olduğu kanısına varmışlardır. Topladıkları verilere göre, evlilikteki memnuniyet ne kadar artarsa iş başarısı da aynı oranda artmaktadır, aynı zamanda geçimsizlik arttıkça iş başarısı da düşmektedir. Barnet'ın yaptığı araştırmada ise mutlu evliliğe sahip olanların işlerinde daha başarılı olduğu aynı zamanda streslerinin daha az olduğu ve depresyona girme oranlarının daha az olduğu ortaya çıkmıştır.
Kişinin işinde başarılı olduğunu belirleyen özellikler ile 16PF kişilik envanterindeki kişilik özellikleri örtüşmektedir. Dürüstlük, nörotisizm, özel hayat, özgüven, bağımsızlık, kendini kontrol etme, dışa dönüklük ve anksiyeteyi(kaygıyı) kontrol edebilme gibi özellikleri ortaya çıkardığı için 16PF kişilik envanteri uygulanmıştır.
Daha öncelerde yapılan araştırmalarda evlilikteki memnuniyet ve stresin ters orantılı olduğunu, stresin de iş başarısını olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır. Evlilik memnuniyetini ölçmek için, evlilik memnuniyeti envanteri (Marital Satisfaction Inventory ,MSI) kullanılmıştır.
Protestan ajansından 158 misyoner bu çalışmaya katıldı. Katılımcıların 78 kişisi kadın, 80 kişisi erkek ve içlerinden 71 evli çift vardı. MSI eşlerin her ikisine ayrı ayrı uygulandı daha sonra MSI' de bulunan 280 soruya verilen cevaplar karşılaştırılarak memnuniyet ölçüldü. İş başarısı ise The End Missionary Assesment Form ile ölçülmektedir. Bu formu misyoner danışanı, misyonerliği bırakanlar için doldurmaktadır. Bu formun sonucunda misyonerin iş performansı, zayıf ve güçlü olduğu alanlar hakkında bilgi vermenin yanı sıra bir de misyoner danışanın kişiyi tekrar takıma çağırma önerisi olup olmadığını ortaya çıkarmaktır.
16PF kişilik envanteri ile The End Missionary Assesment Form'un sonuçları Pearson korelasyonu ile hesaplanmış ve sonuçlar örtüşmüştür. Yani Dürüstlük, nörotisizm, özel hayat, özgüven, bağımsızlık, kendini kontrol etme, dışa dönüklük ve anksiyeteyi kontrol edebilme gibi özelliklere sahip olanların misyoner danışanı tarafından takıma geri çağrıldığı, iş performansından memnun olunduğu ortaya çıkmıştır.
İş performansından memnun olunan misyonerlerin MSI puanları oldukça yüksek çıktığı görülmektedir. 16PF kişilik envanterinin ölçtüğü özellikler ile misyonerlerin iş performansı örtüştüğünde evlilik memnuniyeti arttığı görülmüştür. Çiftlerin beraber vakit geçirmekten zevk aldıklarını, eşleriyle iyi anlaştığını ve böylelikle işlerinde daha başarılı oldukları 16PF, MSI ve The End Missionary Assesment Form kullanılarak ispatlanmıştır.

Cousineau, A., E., Hall, M., E.,L., Rosik C., H., &Hall, T., W.,( 2007). The 16pf and marital satisfaction inventory as predictors of missionary job success. Journal of Psychology and Theology, Vol. 35, No. 4, 317-327

Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen: Büşra Toktaş

Hiç yorum yok: