Lilypie Trying to Conceive Event tickers

22 Aralık 2010 Çarşamba

Makale Özeti: Alfred Adler’s Treatment as a Form of Brief Therapy

Adler Psikoterapi yaklaşımı, yirmi ya da daha az seanstan oluşup, hem aktif hem de problem çözmeye dayalıdır ve kısa zamanda etkindir. Kısıtlı zamandan dolayı Adler psikoterapistleri, Adler Psikoterapi’sini kısa bir psikoterapi olarak adlandırmaktadırlar. Adlerian Terapi, hastanın gücüne ve hasta-terapist işbirliğine bağlı değişir. İlk seanstan itibaren terapist, hastaya bir dost olarak kendisini tanıtarak işbirliğini başlatmaya çalışır.
Adler’e göre bireyler kendi motivasyonlarının farkındalar, kendi davranışları üzerinde bir kontrole ve ulaşmaları için bir hayatî amaca sahipler.
Bu tedavide Adler, hastalarını; onların bakış açısından anlamayı denerdi. Bunun için empatik olma, onun tedavisinin en önemli unsurlarından biridir. Adler tedavisinin diğer önemli bir unsuru da hastaları cesaretlendirmektir. Adler, her kişinin kendi sorunlarını yaratabileceğini ve her birinin kendi yaratıcılıkları yoluyla kendi sorunlarını çözebileceğine inanmaktadır.
Bu yüzden, insanların sahip oldukları psikopatolojinin ve bunun tedavisi için sorumlu olduğunu ifade etmektedir. Ama bu, Adler’in kalıtım ve çevrenin ruh sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını iddia ettiği anlamına gelmez. O, kalıtım ve çevre arasında “iki yönlü bir etkileşim süreci” olduğunu ileri sürmektedir ama birinin bir olayı algılaması o olayın kişiyi nasıl etkileyebileceğinden daha etkindir; ve bu algı her bireyi eşsiz kılmaktadır.
Adler, insanların bebeklikten itibaren zayıflık ve eksiklik ile ilgili bir ana hedefi takip etmesinin nedenini, bütün insanların güce ve bütünlüğe ulaşmak istediğine bağlar. Bu yüzden herkes başarıya ihtiyaç duymaktadır. İnsanlar negatiften pozitife geçmeye çalıştığında sadece biyoloji ve çevre değil, aynı zamanda her birey için başarının tanımı da o çevreyi ve biyolojiyi kullanmak için önemlidir. Örneğin; zekâ, zenginlik ve fiziksel güç… Bunlar başarıya ulaşmanın yolu olmadığı sürece hiçbir şey ifade etmez.
Adler, her bireyin kendisinin gerçeği algılamasına dayanan yaşamla ilgili ve çocukluğun ilk 5 ya da 6 yılında gelişen kendi yaşam tarzına sahip olduğunu ifade etmektedir. Aile ortamı, insanların sorunlarını nasıl çözeceğini öğrendiği ilk yerdir ve Adler’e göre, insanların hayatları boyunca karşılaşabilecekleri 3 tür problem vardır: sosyal problemler, meslekî problemler ve aşk/sevgi problemleridir.
Sosyal ilgi Adler’in önemli bir terimi olup, bunu bir sosyal duygu olarak tanımlamaktadır. Sosyal ilgi insanların dünyaya ait olma duygusunda rol oynamaktadır. Adler toplum duygusu eksikliğinin ruhsal hastalıklara neden olduğunu iddia etmektedir.
Adler; terapi seansları boyunca terapist, uğruna bir çaba içinde oldukları amaçlarını bize gösteren yaşam tarzlarını ve hayatlarıyla ilgili yanlış düşüncelerini yakalamak için hastalara yardımcı olması gerektiğini iddia etmektedir. Ve sonra terapist, hastaların toplumsal duygusunu güçlendirmek için çalışmaktadır. Hastalar bunu kendi sosyal bağlamlarına transfer edebilecekleri için terapistle olan kendi sosyal ilgileri daha da artabilir. Ses tonu, duruş gibi her detay toplumsal duygu düzeyini ve aşağılık derecesini anlamak için çok önemlidir. Doğum sırası, cinsel öykü, çocukluk yaşamı ve hastaların yaşam gayelerini göstermekte oldukları bütün yaşam bağlamlarının genel bilgiye sahip olmak için değerlendirilmesi gerekir. Adler’e göre çocukluk anıları, danışanın yaşam tarzı hakkında bilgi edinme sürecinde en yardımcı olan anılardır.
Wells ve Gianneetti (1990) tarafından oluşturulan kısa psikoterapi modellerinin dört prensibi vardır; ayrıca Adleryan psikoterapi de bu ilkelere uyar. Bunlar; hastaların bakış açısıyla yaşam tarzlarını anlama; ilk çocukluktan başlayıp şuan ki duruma kadar olan sosyal bağlam içinde hastaları göz önünde bulundurma; hastaların onlara yeterli cesaret sağlanarak kendi problemlerini çözemeyeceklerine inanma ve işbirliği ilişkisini başlatma, yaşam tarzını anlamanın sistematik sürecini takip etme; hastalara kendi yaşam tarzları hakkında hatalarını, düşüncelerini ve inançlarını fark ettirme (iç görü), terapi ilişkisi yoluyla sosyal duygularını güçlendirmektir.

Reference:
Wood, A. ( 2003 ). Alfred Adler’s Treatment as a Form of Brief Therapy. Journal of Individual psychology.33:287-301.

Makaleyi özetleyen: Melek Dökmetaş

Hiç yorum yok: