Lilypie Trying to Conceive Event tickers

22 Aralık 2010 Çarşamba

Makale Özeti: The Effects of Cognitive Behavior Therapy on Depression in Older Patients with Cardiovascular Risk

Bilişsel davranışçı terapi, depresyonu hafifletmek için hem genel nüfus hem de 65 yaş üstü hastalara uygulanan kurulu ve etkili bir tedavi yöntemidir.
Depresyon, artan hastalıklar ve miyokardikal infarksiyon hastalığıyla takip olan ölümlülükle yakından ilişkilendirilir ve bilişsel davranışçı terapi, kalp ve damar hastalıkları hastalarına güvenlikle tedavi sağlayabilir. Depresyondaki düşüşün aynı zamanda hastalıklarda ve ölümlülükteki düşüşle ilişkili olup olmayacağını göstermek için koroner kalp hastalıklarında yükseltici iyileşme (the Enhancing Recovery in Coronary Heart Disease- ENRICHD) denemesine girişilmiştir.
Bu çalışmanın amacı; bilişsel davranışçı terapinin; ofis testi, bütün gün ve psikolojik stres testi boyunca, depresyonu ve negatif duygulanımı azaltmada ve değişik ortamlarda pozitif duygulanımı geliştirmekteki etkisini araştırmaktır. Müdahalenin depresyonu azaltacağını ve duygu durumunu bütün ortamlarda (ofiste, ayakta, stres testinde) geliştireceği hipotezi kurulmuştur.
55 yaş veya daha büyük yaşta olan ve kalp ve damar hastalıkları riski olan depresif katılımcılar, yerel gazetelerin reklamları ve Stanford Üniversitesi’nde kalp ve damar hastalıkları risk faktörünün bir parçası olan klinikler aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar majör depresyon bozukluğu tanısı almış olmalıydılar ve ayrıca Beck Depresyon Envanteri’nden de 10’un üzerinde puan almış olmalıydılar.
Çalışmaya katılmak için münasip olan katılımcılar, rastgele numara jeneratörü yardımıyla deneysel koşullara rastgele bir biçimde yerleştirildi.
Bu çalışmanın başlıca amacı gün boyu ve psikolojik stres testi süresince, kalp damar hastalığı riski taşıyan yaşlı hastalarda, yönlendirilmiş bilişsel davranışçı terapinin depresyonu azaltmada ve duygu durumunu geliştirmedeki etkisini göstermekti.
En etkili bulgu, takip sürecinde bilişsel davranışçı terapi tedavisi alan hastaların %57’sinde, kontrol grubundaki hastaların %4’üyle kıyaslandığı zaman, depresyonun tamamen ortadan kalkmasıydı.
Standart ofis ölçeğinde, depresyondaki azalmanın anlamlı olduğu görülmüştür.
Bilişsel davranışçı terapi grubundaki hastalar, anlamlı derecede daha pozitif duygulanım göstermişlerdir ama gün boyu negatif duygulanımda bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca stres testi boyunca daha az negatif duygulanım göstermekle beraber, pozitif duygulanımda da farklılık tespit edilememiştir.
Bu da bilişsel davranışçı terapinin farklı durum ve ortamlara göre farklı etkilere sahip olduğunu gösterir.
Hemen hemen aynı sonuç, test sonrası tedavinin tercih edildiği grupta öz rapor depresyon ölçeğinde de bulunmuştur. Bilişsel davranuşçı terapideki aynı ölçüm de tedavi için yeterli desteği sağlamaktadır.

Referans:
Strachowski, D., Khaylis, A., Conrad, A., Neri, E., Spiegel, D., and Taylor, C. B. (2008). The effects of cognitive behavior therapy on depression in older patients with cardiovascular risk. Depression and Anxiety. 25:E1–E10

Makaleyi özetleyen: Burcu Çiftçi

Hiç yorum yok: