Lilypie Trying to Conceive Event tickers

10 Aralık 2010 Cuma

Makale Özeti: Group Cognitive-Behavior Therapy for Bulimia Nervosa: Statistical Versus Clinical Significance of Changes in Symptoms across Treatment

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, bilişsel davranışçı terapinin bulimiya nervosa hastalığında etkili olduğu gösterilmektedir. Antidepresan kullanan ve hiç tedavi almayanlarla kıyaslandığı zaman da yine bilişsel davranışçı terapinin daha etkili olduğu görülmektedir. Ayrıca, diğer birçok terapi yöntemleri ile kıyasladığımız zaman da bilişsel davranışçı terapi yönteminin diğer terapilerden daha etkili olduğunu söylemek mümkündür.
Yapılan araştırmalarda, bulimiya nervosanın tedavisinde gruba uygulanan bilişsel davranışçı terapinin bireylere uygulanan bilişsel davranışçı terapi kadar etkili olmadığı bulunmuştur. Sadece Chen’in 2003’te yaptığı bir araştırma bunun aksini göstermektedir.
Bu çalışmada, grup bilişsel davranışçı terapi tedavi yönteminin bulimiya nervosa hastalığındaki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca bu hastalığa eşlik eden anksiyete(kaygı) ve depresyonun tedavisinde bir etkisi olup olmadığı araştırılan konulardan biri olmuştur. Tedavinin bulimik ve kısıtlayıcı düşünce oranının azalmasına yardımcı olacağı, öz değerlendirmede daha olumlu sonuçlar elde etmesini sağlayacağı ve depresyon ile anksiyeteseviyesini düşüreceği beklenmektedir.
29 kadın bulimiya nervosa hastasına 12 haftalık bir tedavi uygulandı. Deney süreci 4’e bölündü. İlki başlangıç tedavisi, ikincisi ön tedavi, üçüncüsü tedavinin sonu ve sonrasında da 6 aylık takip süreci.
Yapılan çalışmanın sonuçları, daha önce elde edilen bulguları destekleyen bir biçimde, bulimiya nervosa hastalarının bilişsel davranışçı terapi temelli tedaviye olumlu cevap verdiğini göstermektedir.
6 aylık takip sürecinin sonucunda elde edilen bilgiye göre, bulimik davranışlardaki değişmeler ile bulimik ve kısıtlayıcı tutumlar arasında anlamlı bir uyuşma olduğunu göstermiştir.
Bazı katılımcıların öz değerlendirme ölçeklerinde de anlamlı değişiklikler saptanmıştır. Yani tedavinin hastaların öz değerleriyle ilgili tutumlarını olumlu yönde etkilediğini söyleyebiliriz. Ayrıca, yapılan çalışma sonucunda bulimiyanın diğer grup tedavi yöntemlerine göre daha olumlu karşılandığını söyleyebiliriz.
Bunun yanında, bu çalışmada bu grup programının Beck Depresyon Envanter seviyesini de azalttığını söyleyebiliriz. Bu çalışmanın depresyonu azaltmada olumlu etkisi olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak, bu çalışmayla beraber bilişsel davranış terapi temelli tedavinin anlamlı sayıda bulimiya nervosa hastası için etkili olduğunu görülmüştür. Bununla birlikte, bütün hastalar için çok iyi sonuç verdiğini söyleyemeyiz. Hem klinik hem de istatistiksel anlamlılığa baktığımız zaman, bireylerdeki değişikliklerin gruptaki değişiklik kadar görünür olduğunu söyleyebiliriz.

Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen: Burcu Çiftçi

Openshaw C. , Waller, G.,& Sperlinger D.(2004) .Group cognitive-behavior therapy for bulimia nervosa: statistical versus clinical significance of changes in symptoms across treatment

Hiç yorum yok: