Lilypie Trying to Conceive Event tickers

27 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti: Karen Horney: Theorist in Psychoanalysis and Feminine Psychology

Karen Horney 1885 yılında Almanya’da ikinci çocuk olarak doğmuştur. Uysal ve annesiyle ilişkisine hayran bir çocukluk yaşamıştır. Babası kadınların eğitim görmesini onaylamıyordu fakat babasının bu düşüncelerinin rağmen Horney liseye ve sonrasında Freıburg Üniversitesinde tıp eğitimine devam etti. O dönemde bir kadının tıp okuması ve birçok sosyal ortama girmesi toplum tarafından yadırganmaktaydı. 24 yaşında evlendi ve üç çocuğu oldu. Aynı zamanda kariyeriyle ilgili de çalışmalarına devam ediyordu.
Horney’nin ilgisi zamanla kadın psikolojisine daha çok yönelmeye başladı. Kadınlarla ilgili konuşmalar yapmaya ve makaleler yazmaya başladı. O dönemin erkek egemen toplumunda erkeklerin doğum yapmak, anne olmak gibi özelliklerden yoksun olduklarını vurguladı. Freud’un öne sürdüğü kadınlardaki penis kıskançlığına karşılık erkeklerdeki rahim kıskançlığını savunmuştur. Kadının toplumdaki ikinci plana atılması fakat erkeğin egemen olması durumunun kültürel etkilerden kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Kültürel faktörler ve kabul edilmiş cinsiyet rolleri kadını maddi, manevi erkeğe bağlı olmaya itmektedir. Karen Horney, kadın-erkek arasındaki ilişkiyi ebeveyn-çocuk ilişkisine benzetmektedir. Uzun süren, doğru bir evlilik ilişkisinde eşler birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılıklı olarak karşılamalı düşüncesini belirtmiştir. Horney kendi hayatındaki deneyimleriyle çalışma hayatını yakınlaştırmış ve kendi sorunlarından yola çıkarak genel yargılara varmıştır. Eşinden boşandıktan sonra evlilik problemleriyle ilgili yazdığı makaleler buna örnek verilebilir.
Karen Horney 1932 yılında Chicago Psikoanaliz Enstitüsünde asistanlık yapmak için Amerika’ya taşındı. Daha sonra çalışmalarına New York Psikoanaliz Enstitüsünde davam etti. Horney’nin taşınmaları kültürün kişilik oluşumuna etkisini daha net fark etmesine sebep oldu. Geliştirdiği kişilik kuramında kültür ve kişiler arası iletişimin önemini vurguladı. Bu görüşüyle Ortodoks psikanalist bakış açısının kişiliğin biyolojik ve intrapsişik özelliklerden oluştuğu görüşüne ters düşmüş oldu. Ödipal kompleksin sağlıksız ebeveyn-çocuk ilişkisi sebebiyle ortaya çıkan temel kaygıyı azaltmak için geliştirilmiş bir savunma olduğuna inanmıştır. Nevrozun kültürel faktörlerden yani bozulmuş ve sağlıksız insan ilişkilerinden kaynaklandığını öne sürmüştür.
Horney’nin kişilik kuramına göre kişi olgunlaşmak ve sağlıklı kişiler arası ilişkiler kurmak için limitsiz bir potansiyele sahip, fakat bunları gerçekleştirmek için öncelikle benliğini gerçekleştirmesi gerekir. Bu düşünceleriyle ve yukarıda bahsedilen diğer düşünceleriyle Horney, kuramcılar arasındaki tek ve ilk kadın kişilik kuramcısıdır. Psikoanalitik bakış açısına getirdiği yeniliklerle ve kadın psikolojisiyle ilgili düşünceleriyle döneminde büyük iz bırakan ve değişime kapı açan bir kuramcıdır.

Referans:
O’Connel, A. N.(1980). Karen Horney: Theorist in psychoanalysis and feminine psychology. Psychology of Women Quarterly. 5(1).

Makaleyi özetleyen: Melike Alp

Hiç yorum yok: