Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti:Alkol Bağımlılarında MMPI-2 Bağımlılık Alt Ölçeklerinin Psikometrik Özellikleri

Son zamanlarda alkol ve madde bağımlılığına alınan önlemler arttıkça onları saptamak için araştırmalar da yapılmaktadır. Bu değerlendirme araçlarından biri de MMPI’ ın içinde alkol ve madde bağımlılığını ölçen McAndrew Alkolizm Ölçeğidir. MMPI’ ın yeniden düzenlenmesi üzerine yani MMPI-2 oluşturulurken McAndrew Alkolizm Ölçeği de gözden geçirilmiştir. Bu şekilde bazı maddeleri gözden geçirildikten sonra McAndrew Alkolizm Ölçeği yeniden oluşturulmuştur ( McAndrew Alcholism Scale- Revised). Sonraki çalışmalarda sosyal olarak dışa dönük, risk almayı seven, girişken ve eyleme vuruk davranışları olan kişiliklerin bu ölçekten yüksek puan aldıkları gözlemlenmiştir. Birincil ve ikincil alkolizm (ikincil alkolizm: başka bir psikiyatrik rahatsızlığa ikincil olarak gelişen bağımlılık sendromu) ayırımı yapmak istendiğinde birincil alkolizmi olanların MAC puanlarında gözle görülür bir yükseklik olduğu gözlemlenmiştir.

MMPI-2’de MAC-R’ nin yanında Bağımlılık Potansiyeli Ölçeği (Addiction Potential Scale, BP) ve Bağımlılığı Kabullenme Ölçeği (Addiction Acknowledgment Scale, BK) adlarında iki farklı ölçek çıkmıştır. Bunların çıkış amacı alkol ve madde bağımlılarını daha etkin bir şeklide ölçen daha ayırt edici ölçekler saptamaktır. BP, geçerlilik çalışmalarında alkol ve madde bağımlılarını ayırt etmede MAC-R’ den daha etkili bir ölçüm aracı olduğu saptamıştır.

Hastanede yatarak tedavi gören 69 alkol bağımlısı ve sağlıklı 51 gönüllüden oluşan kontrol grubu olmak üzere toplam 120 kişi bu çalışmaya katılmıştır. Hasta grubunu oluşturanlar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’ne alkol bağımlılığı nedeniyle başvuran hastalar arasından ardışık olarak seçilmiştir. MMPI-2, alkolden arındırma tedavisinin tamamlanmasının hemen ardından verilmiştir. Test yönergesi ve test uygulaması profesyonelce uygulanmıştır. Kontrol grubu ise duyurular sonucunda hastaneye başvuran gönüllülere yapılmıştır ve ardışık olarak seçilmişlerdir. Ayrıca bu kişilerin alkol ve madde bağımlı olmadıkları detaylı bir klinik görüşmeyle deneye katılmadan önce saptanmıştır.

Bu çalışmada bağımlılık tanısı konulması için ICD-10 tanı sistemi kullanılmıştır. Görüşmeler ise Dünya Sağlık Örgütünün geliştirdiği SCAN’ in alkol ve madde kullanım bozuklukları bölümü kullanılmıştır. Yaşam boyu alkol bağımlılığının şiddeti MATT ile değerlendirilmiştir ve bu değerlendirme 25 sorudan oluşmaktadır. Cevapları evet ve hayır’dır ve farklı puanlara sahiptir. MMPI-2’nin içerik alt ölçekleri farklı klinik problemleri olan insanları ayırt etmede önemli bir ölçüttür ve toplam 15 içerik alt ölçüt bulunmaktadır. MAC-R’ de toplam 49 madde bulunmaktadır. BP toplam 39 madde içermektedir. BK, MMPI-2’nin 13 maddesinden oluşmaktadır.

Belirlenen T puanlarının üzerinde sonuç alan 24 kişinin test sonucu, geçersiz olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre MAC-R, BP ve BK ölçeklerinin her üçünde de alkol bağımlılarının aldığı puanlar, kontrol grubunun sonuçlarından daha yüksek çıkmıştır. Ayırt edici analiz sonuçlarına bakıldığında MAC-R ve BK ölçeklerinin hasta ve kontrol grupları açısından ayırt edici özelliğe sahip olduğu saptanmıştır. BP ölçeği ile ilgili verilerin sonuçlarına bakıldığında ise hasta ve kontrol gruplarını belirleme gücünün yeterli olmadığı saptanmıştır. Ülkemizde MMPI-2 alkol ve madde bağımlılığı alt ölçeklerinin dışında, bu rahatsızlıkları saptayan herhangi bir ölçüm olmadığından ve bu çalışmada da MMPI-2’nin alkol ve madde bağımlılığının tanımlaması ve gerekliliğini araştırdığı için önemli bir çalışmadır. Araştırmanın sadece erkekler üzerine uygulanması da çalışmanın sınırlılığını göstermektedir.

Referans:
Demir, B. , Uluğ, B. , Batur, S. , Mercan, S. (2002). Alkol Bağımlılarında MMPI-2 Bağımlılık Alt Ölçeklerinin Psikometrik Özellikleri. Türk psikiyatri web sitesi. 13(4): 265-272

Makaleyi özetleyen: Dolunay Hatipoğlu

Hiç yorum yok: