Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti:FAILURE TO FIND A LEARNED DRIVE BASED ON HUNGER; EVIDENCE FOR LEARNING MOTIVATED BY "EXPLORATION"

Bu araştırmada iki konu üzerinde çalışıldı. Birincisi; aç farelerin yemekle ödüllendirildiği zaman, öğrenilmiş bir dürtünün kazanılabileceğini göstermekti. İkincisi ise hayvanlar su ve yemeğe tok iken de sadece keşfetmek için yeni bir alışkanlık kazanıp kazanmayacaklarına bakmaktı.
Araştırmada 22 saat aç bırakılan fareler kendilerine yemek temin etmek için beyaz bölümden siyah bölüme koştular, açlıkları geçtikten sonra yeni bir öğrenmeyi test etmek için; siyah ve beyaz bölüm arasındaki kapıyı açmak için yeni bir düzenek hazırlandı ve geçiş için bir sürgüye basmaları denendi.
Araştırma 36 fareyle yapıldı. Fareler rastgele 70, 30, 10, 0 deneme yapacak olanlar diye 4 gruba ayrıldı. Denemeler sırasında fareler kafeslerinden alınarak beyaz bölüme kondular. Tek numaralı denemelerde bölümün sonuna yüzleri kapalı kapıya dönük şekilde kondular. Çift sayılı denemelerde, bölümün ortasına ve yüzleri kapıya dönük olmayacak şekilde yerleştirildiler. Süre tutuldu ve fareler kapıya değdikleri an süre durduruldu. Siyah bölüme geçen fareler yemeği yiyorlar ve daha sonrada o bölümde kalmayı tercih ediyorlar.
Deneyin sonunda bu dört grupta davranışı öğrendi. Hayvanlar beyaz bölümden başlayıp, yemeklerini temin etmek için siyah bölüme geçmeyi öğrendi.
Bir sonraki test yani bir sürgüye basarak diğer tarafa geçmeyi öğrenmeleri için bu dört gruptaki fareler doyurulmadı ve ödül verilmedi. İkinci deneyin sonunda da bu dört grup sürgüye basarak diğer bölüme geçmeyi de öğrendi fakat gruplar arasında öğrenme konusunda anlamlı bir fark bulunamadı.
Sonuçlar, öğrenilmiş dürtünün açlığa ve yemek ödülüne bağlı olduğu fikrini kanıtlamadı. Çünkü fareler ödüllendirilmedikleri zamanda sadece keşfetmek için diğer bölüme geçtiler. Deney sonuçları ayrıca gösteriyor ki; daha önce bu düzenekte bir deneyimi olmayan farelerde tok oldukları ve yemekle ödüllendirilmedikleri halde deney sırasında sürgüye basarak diğer bölüme geçmeyi öğrendiler.
Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen: Aslı KARAMUK


MYERS, A. , MILLER, N. E. (1954). Failure to find a learned drive based on hunger; avidence for learning motivated by “exploration”. The Eastern Psychological Association at New York.

Hiç yorum yok: