Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti:STUDIES OF FEAR AS AN ACQUIRABLE DRIVE: I.FEAR AS MOTIVATION AND FEAR-REDUCTION AS REINFORCEMENT IN THE LEARNINGOF NEW RESPONSES

İnsan davranışında önemli rollerden biri bireyin sosyalleşme sırasında öğrendiği korkular, para, onay ve statü kazanma hırsı gibi dürtülerdir. Bazı çalışmalar dürtülerin öğrenildiğini söylese de açlık, susuzluk ve cinsellik gibi dürtüler doğuştandır. Korku kazanılmış dürtülerin en önemlilerindendir. Bu çalışmanın amacı korkunun bir durumda sabit bir tepki olup olamayacağını göstermektir. Bunu bulmakta açlık gibi birincil dürtülerin yapısal özelliklerini sergileyecek; sergilenen güdülenmenin ne zaman sıradan bir davranış olacağına bakacaktır.
Araştırma da fareler kapıyla bölünmüş 2 bölümden oluşan bir düzeneğe koyuldular. Bölümlerden biri beyaz, diğeri siyahtı fareler ilk önce iki bölüm arasında bir tercih yapmadı. Beyaz alana elektrik şoku verildiğinde fareler kapıyı açarak, siyah alana kaçmaya başladılar ve bir süre sonra elektrik şoku verilmediği halde beyaz alanda durmayıp siyah alana geçmeye başladılar. Bu sayede fareler şok olmadığında da yeni bir alışkanlık kazandılar. Beyaz alandan kaçmanın tek yolu lastiği çevirip siyah alana geçmekti. Bu şartlar altında hayvanlar deneme yanılma davranışı sergilemiş ve lastiği çevirerek beyaz alandan yani şoktan kaçmayı öğrenmişlerdir. Şartlar değiştirilerek bir çubuğa basılarak beyaz alandan siyah alana geçebilecek bir düzenek hazırlandı ve fareler bunu da öğrendi.
Araştırmanın sonunda görülüyor ki; farelerin elektrik şokuna verdiği tepki siyah alana lastiği çevirerek kaçmaktı. Fakat durum değiştirildiğinde fareler beyaz alandan yani elektrik şokundan hala korkuyorlar ve bir çubuğa basarak siyah alana geçmeyi öğreniyorlardı. Bu iki koşulda da tepki siyah alana kaçmaktır bu da gösteriyor ki; korku bir durumda sabit bir tepki olduğu zaman, korkuya karşı tepki olarak öğrenilen bütün alışkanlıklar, ayrıca içsel olan bütün tepkiler yeni bir durumda da geçerli olur.

Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen:
Aslı KARAMUK
Miller, N. E. (1941). Studies of fear as an acquirable drive: I. Fear as motivation and fear – reduction as reinforcement in the learning of new responses. American Psychological Association.

Hiç yorum yok: