Lilypie Trying to Conceive Event tickers

13 Aralık 2010 Pazartesi

Makale Özeti:Response to Ellis' Discussion of "Science and Philosophy: Comparison of Cognitive Therapy and Rational Emotive Behavior Therapy"

Ellis, REBT ve CT’nin pratikte Padesky be Beck’in söylediğinden daha benzer olduğunu ifade etmiştir. Beck de bu fikre karşı çıkmamış ve bunun mümkün olabildiğini söylemiştir. REBT pratiği hakkındaki bilgilerinin çoğunun Ellis’in yazdıklarını okumaktan geldiğini ve REBT’nin diğer savunucularından sağladığını da eklemiştir. Bundan dolayı Beck, Ellis’in REBT terapistlerini bilişsel terapi terapistlerini takip etmeleri konusunda teşvik etmesini takdir etmektedir
Ellis, REBT terapistlerinin prosedür ve metotları bilişsel terapi terapistlerinden daha sık ve daha etraflıca olarak pratik ettiklerini söylemiştir. Ellis, bilişsel terapi terapistlerinin ne yapıp ne yapmadıklarını söylediği yazısında, Beck ve Padesky’ nin bu konu hakkındaki kendi tecrübeleri ve öğretimiyle uyuşmamaktadır. Beck de buna karşın ortaya atılan iddialardan çok, terapilerin ampirik analizleri aracılığıyla, farklı düşüncelerin değerlendirmesinin en iyi objektif gözlemciler tarafından yapılacağını söylemiştir.
Ellis’in en güçlü karşı çıkması CT’nin deneysel temelli bir psikoterapi yöntemi olarak kabul edilirken REBT’ nin felsefi temelli bir psikoterapi sistemi olarak kabul edilmesiydi. Buna karşı çıkmak adına Ellis REBT teorilerini kontrol etmiş ve REBT’ nin deneysel analiz ve denemelerle hipotez kurduğunu söylemiştir. CT’ nin felsefi temelli olduğunu ve bunu da CT kavramlarının ve formüllerinin ifade ettiğini söylemiştir. Beck, CT’ nin felsefe prensipleri olduğu konusunda Ellis ile hemfikir olduğunu söyler. Ayrıca REBT terapistlerinin de deneysel araştırma konusunda özenli olduklarını kabul etmektedir. Beck, Ellis’ in felsefi, felsefe temelli ve deneysel yanıt ve deneysel temelli kavramlar arasındaki ayrımı yapmada başarısız olduğunu söylemektedir. Beck, bazı terapilerin felsefi temele bazı terapilerin deneysel temele dayandığını söylemekle beraber, hala CT’ nin başlıca deneysel temelli psikoterapi yöntemi olduğunu ve REBT’ nin de başlıca felsefi temelli psikoterapi yöntemi olduğunu söyler.
Beck, deneysel analizler CT’ nin önemsiz olduğunu veya diğer doğru yaklaşımlardan daha az etkili olduğunu gösterse bile CT’ nin yalnız bırakılmış olduğunu söylemenin zor olduğunu ifade etmektedir.
Beck, REBT’ nin daha çok felsefi temelli olduğunu savunsa bile REBT’ nin ileriki zamanlarda daha deneysel temelli olacağını ve bu durumdan da memnuniyet duyacağını söylemektedir. Ayrıca, asıl söylemek istedikleri ayrımın iki terapinin de felsefi temelli olmasının olmadığını, zaten bütün terapilerin aslında felsefi temelli olduğunu söylemektedir. REBT’ nin Ellis’ in de dediği gibi daha deneysel olmasından hoşnutluk duyacağını de eklemektedir. Kıyaslamaların verilerle desteklendiği zaman, tartışmaların daha verimli olacağını vurgulamıştır.

Padesky, C. A. , Beck, A. T. (2005). Response to Ellis' discussion of science and philosophy: Comparison of cognitive therapy and rational emotive behavior therapy. Journal of Cognitive Psychotherapy: An International Quarter. 19(2), 187-189

Makaleyi İngilizceden tercüme eden ve özetleyen: BURCU ÇİFTÇİ

Hiç yorum yok: