Lilypie Trying to Conceive Event tickers

19 Aralık 2010 Pazar

Makale Özeti: PSİKANALİZ HAKKINDA

Psikanaliz; insan doğası, motivasyonu, hareketleri, gelişimi ve deneyimlerini kapsayan bir teori olmakla beraber, psikolojik sorunların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir.
Psikanaliz; her insanın tek olduğunu; insanın düşüncelerini ve eylemlerini etkileyen dış faktörler olduğunu; geçmiş yaşantının ve deneyimlerin, geleceği şekillendirdiğini vurgular.
Psikanaliz; insanların duygularını ve hareketlerini etkileyen, ancak farkında olmadıkları faktörleri inceler. Bu faktörler bilinçdışı olduğundan, arkadaşlarımız veya ailemizdeki insanların tavsiyelerini uygulamak, kişisel gelişim kitapları okumak, gerekli yardımı veya ferahlamayı sağlamaz. Psikanaliz tedavisinde, bu faktörlerin ilk yaşandığı zamana dönüş yapılır, bu faktörlerin zamanla nasıl değiştiği karşılaştırılır ve böylece kişiye bugünkü hayatında gerçeklerle başa çıkabilmesi için yardım edilir.
Hastanın iç yaşantısını analiste açması için, terapinin başlarında analist ve hasta birlikte güvenilir bir ilişki kurarlar; çünkü bu yaşantılar, içinde acı ve/veya utanç veren anılar barındırabilir.
Genel olarak psikanalizde hasta, haftada 4 seans alır, bir kanepeye uzanır ve aklından ne geçiyorsa açıkça söyler. Bu terapide, kişinin daha önceden bastırılan düşüncelerinin, anılarının ve duygularının farkına varması sağlanır. Analist, görüşmeler sırasında kişinin bir durumdan ne çıkardığını inceleyerek; kişiye farklı açılardan düşünmesi, hissetmesi ve davranması için yardımcı olur. Tedavinin ileriki yıllarında kişi, iç yaşantısıyla mücadele verir; bu iç yaşantılar analistle birlikte sürekli gözden geçirilir.
Psikanalizde analist, yalnızca hasta konuşurken müdahale etmesi gereken yerlerde veya hastanın söylediklerine eklenmesi gereken bir şey olduğunda konuşur; bunun dışında çoğunlukla hasta konuşur. Genelde insanlar üstünde durulacak, konuşulacak konuların analist tarafından belirleneceğini, problemlerini nasıl çözecekleri hakkında tavsiye alacaklarını bekledikleri için başlangıçta psikanaliz insanlara tuhaf gelebilir. Ancak, düşüncelerin kişiyi nereye götürdüğünü kendi başına görmesi, analitik sürecin en önemli kısmıdır. Psikanalizde analist tavsiye vermek yerine; kişiyi zorlayan durumların altında yatan içgüdüleri, bir durum karşısında hissettiği duyguları, yaptığı hareketleri neden yaptığını ve neden hissettiğini kişinin daha iyi anlaması üzerine çalışır.
Psikanaliz, yetişkinler dışında -özel bir eğitim sonrasında- çocuklara ve ergenlere de tedavi olarak uygulanır. Çocuklara uygulanan psikanalizde de yetişkinlere uygulanan psikanaliz ile aynı yöntemler uygulanır.
Psikanaliz, birçok insanın yaşadığı zorlukları, rahatsız edici duyguları hafifletmek için etkili bir tedavi biçimidir.
Kişisel bir analiz olmasına rağmen bazı noktalarda kimlerin psikanaliz tedavisi alabileceği genelleştirilebilir. Terapinin faydalı olabilmesi için öncelikle kişinin kararlı ve azimli olması gerekir. Kişi; arkadaşları, eşi, işi ve hobileri sayesinde problemlerinin etkisini bir miktar azaltmış olabilir ancak yinede uzun süreli bozukluklar –depresyon, cinsel iktidarsızlık ve fizyolojik bir bulgusu olmayan fiziksel rahatsızlıklar- ortaya çıkabilir.
Çoğu insan iş hayatında ya da ikili ilişkilerinde yaşadığı problemlerden dolayı analiste başvururlar. Bazı insanlar ise değiştiremeyeceklerini fark ettikleri zararlı davranışları düzeltmek için başvururlar. Bazı insanlar da karakterlerinin seçimlerini ve kararlarını etkiledikleri için analize ihtiyaç duyarlar. Bazıları, sebebi belirsiz huzursuzluk ve boşluk hisseder ve bu yüzden analist ile görüşür. Sorun ne olursa olsun, hastanın dayanıklılığı ve hayat şartları, sorunları anlamak için büyük etkendir.


Referans:


Makaleyi özetleyen: Mine Yazıcı

Hiç yorum yok: